Yahoo! prepúšťa 10% zamestnancov, má o 63% nižší zisk

Tomáš Kusenda  /  31. 10. 2008, 10:22

Internetová spoločnosť Yahoo! potvrdila svoju oslabenú pozíciu na trhu, ako aj pokles zisku v poslednom kvartáli, k čomu prispela aj finančná kríza. Cena akcií sa prepadla o 63%, čo firmu Yahoo! prinútilo k veľkému prepúšťaniu.

Yahoo! je jedna zo spoločností, na ktoré má finančná kríza extrémne zlé dôsledky. Zisk spoločnosti bol totiž za predchádzajúci štvrťrok len 54,3 milióna amerických dolárov. Dôvod je jednoduchý. Takmer všetky príjmy Yahoo!, ako aj iných internetových spoločností tvoria príjmy z reklamy. Keďže sa však každý snaží ušetriť zbytočné výdavky, predáva sa menej reklamy a za nižšiu sumu. Spoločnosť si chce finančne polepšiť pomocou dohody s Google, podľa ktorej bude Yahoo! zobrazovať na vybraných plochách reklamu Google AdSense. Aj vďaka tomu by si firma polepšila o nemalý finančný obnos. Žiaľ, americké úrady túto dohodu zarazili a prešetrujú ju.

V súčastnosti v Yahoo! Pracuje 15 000 zamestnancov, z ktorých však príde o prácu približne 10% z nich. Medzi týchto 1 500 ľudí patria najmä dočasní pracovníci, externí zamestnanci a brigádnici, respektíve pracovníci na polovičný úväzok. Firma týmto spôsobom šetrí a oblastiam, ktoré nie sú príliš významné sa bude venovať menej.

Firma tiež znížila svoje odhady do budúcnosti. Z pôvodných predpokladaných 7,85 miliárd dolárov predpokladá svoje príjmy vo výške 7,18 miliárd dolárov.

Cena akcií klesla na najnižšiu hodnotu za posledných päť rokov a teraz je ich predajná cena na úrovni 13 USD za akciu. Microsoft teda opäť neváhal a navrhol mnohým investorom, ktorí sú združení pod fondom Mithras Capital lákavú ponuku. Chce totiž odkúpiť jednu akciu až za 22 dolárov. To sa však nepozdáva odborníkom a predaj neodporúčajú. Dôvod je až príliš veľké nadhodnotenie akcií firmy, ako aj neistý rast ceny v budúcnosti.

 

Zdroj: money.cnn.com

Autor: Tomáš "Kusi" Kusenda

Neprehliadnite: