Chráňme surfujúce deti pred nevhodným obsahom webstránok

Jana Kopernická  /  27. 10. 2008, 07:49

Určite sa vám už stalo, že ste na internete narazili na obsah, ktorý ste považovali prinajmenšom za nevhodný. Okrem dospelých sa však k násilným či erotickým scénam veľmi ľahko a často neúmyselne dostane aj najmladšia skupina užívateľov.

Až tri zo štyroch detí sa priznali, že pri surfovaní uvideli obrázky, ktoré ich znepokojili a rozrušili. Informovala o tom National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC, Národná spoločnosť na ochranu detí), pôsobiaca v Spojenom kráľovstve.

Organizácia NSPCC, ktorá dospela k týmto alarmujúcim výsledkom, komunikuje s deťmi aj prostredníctvom internetu. Medzi odkazmi na webstránke there4me.com sa objavili výpovede znepokojených detí, ktoré natrafili na pornografiu napríklad pri vyhľadávaní obrázkov zvierat. Spoločnosť NSPCC už požiadala prevádzkovateľov niekoľkých komunitných portálov a video stránok o stiahnutie predmetného obsahu.

Podľa policajnej poradkyne Zoe Hilton sú deti pri nevinnej práci na počítači len pár kliknutí od nebezpečného obsahu, akým pre ne môžu byť sexuálne scény, videá zobrazujúce seba poškodzovanie, týranie detí, či napríklad zvieracie zápasy. Zdôraznila preto potrebu používania softvéru, ktorý deti pred nepríjemnou skúsenosťou ochránia. Proces jeho vyhľadávania a inštalácie však podľa nej môže byť pre niektorých rodičov príliš zložitý. NSPCC sa preto snaží o presadenie návrhu, aby predajcovia zabezpečili inštaláciu takýchto programov už pred odovzdaním počítača spotrebiteľovi. Pripomínajú aj potrebu zriadenia telefonických liniek venovaných tejto problematike a povinnosť neustáleho stráženia obsahu, ktorý na web pridávajú účastníci komunitných portálov.

Zdroj: news.bbc.co.uk

Neprehliadnite: