Román v SMS

Marek Molnár  /  28. 10. 2008, 09:29

Aj krátke textové správy môžu slúžiť ako formát pre tvorbu poézie, alebo prózy. Svetlo sveta uvidel ďalší román skladajúci sa z krátkych textových správ. Fínsky autor Hannu Lutiala vydal román pod názvom Posledná správa.

Príbeh sa odohráva medzi úzkym kruhom niekoľkých priateľov, ktorý si v priebehu dvoch mesiacov vymieňajú SMS-ky. Z týchto správ vznikne napokon kostra celého príbehu. Každá správa nepresiahne obligátnych 160 znakov. Všade je uvedený čas a dátum poslania. Počas tvorby bral autor zreteľ aj na to, aby jednotlivé texty nezaberali viac, ako štyri riadky. Na nasledujúcom obrázku je preklad diela od našich južných susedov.



Román sa objavil vo Fínsku už v roku 2007 a mal veľký úspech. Má viac ako 300 strán. Nejedná sa pri tom o prvé dielo takéhoto charakteru. Csien Fu-csang vytvoril román zo 60-tich kapitol, ktoré obsahovali viac ako 4000 slov. Celé dielo bolo rozdelené do 70 znakových správ, pričom samotný príbeh pojednáva o rozbitom manželstve. Autor ponúka svoje dielo na predaj a samozrejme oslovuje poskytovateľov mobilných služieb, pre ktorých môže byť jeho ponuka celkom zaujímavá.      

O umeleckej hodnote takéhoto diela sa môžu viesť polemiky, kritici ale poukazujú na to, že autori väčšinou inú formu publikácie nikdy nevyužili a aj väčšina čitateľov nikdy nesiahla po literatúre v tlačenej podobe. Príbeh je jednoduchý a ľahko predvídateľný. To však zrejme nijako nebráni stále väčšiemu kruhu záujemcov o čítanie SMS-iek. Hannu Lutiala predal zo svojho diela už pol milióna "kusov". Vyslovil presvedčenie, že dnešnú mládež nezaujímajú klasické romány, ktorých dej je pre nich príliš komplikovaný, a jeho vývoj je zložité sledovať.    

Najväčšiu popularitu majú SMS romány v Japonsku. Minulý rok napríklad vzniklo dielo z pera "bezmenného" autora, ktorý sa skrýva za pseudonymom Danke a román nesie názov 160. (názov sám napovedá o formáte diela). V texte sa rozoberá snúbenica autora, jeho drogovo závislý brat a tajná milenka. V Japonsku sa tento formát zrejme ujal ako rozptýlenie pri cestách v hromadnej doprave, ktorú užíva veľká časť populácie. V krajine vychádzajúceho slnka ponúkajú poskytovatelia neobmedzenú dátovú komunikáciu, takže užívatelia sa nemusia pozastaviť nad vysokým počtom SMS-iek. 

 


Vidiac momentálny stav ponúk poskytovateľov služieb, nepredpokladám, že sa u nás  podobný pokus v blízkej dobe uskutoční. V prípade, že by k tomu aj došlo, myslím že nemôže takýto formát v našich podmienkach nijakým spôsobom konkurovať klasickej tlačenej literatúre.

d3agl3

Neprehliadnite: