Mozilla uvoľnila experimentálnu beta verziu Firefoxu 3.1 pre Mac OS X

Martin Tomšík  /  24. 10. 2008, 09:18

Spoločnosť Mozilla vydala testovaciu beta verziu Firefoxu 3.1, určenú pre platformu Apple Mac OS X.

Nová Pre-beta 2 verzia Firefoxu 3.1 so sebou prináša podporu ovládania notebooku pomocou multidotykových trackpadov nachádzajúcich sa na MacBookoch Air a Pro.

Do budúcnosti sa však dá predpokladať, že rovnaké funkcie sa zrejme budú používať aj pri multidotykových trackpadoch na iných notebookoch v operačných systémoch Microsoft Windows a Linux.

Rôznymi posunmi prstov po trackpade môžete ovládať históriu prezeraných stránok, používať lupu (zoom) a posúvať sa v záložkách.

Rovnobežným posunom troch prstov naraz sa vykoná jedna akcia v závislosti od smeru posunu. Takým spôsobom môžete napríklad ovládať históriu prezeraných stránok. Pohybom vľavo prejdete na predchádzajúcu stránku, pohybom prstami vpravo zasa na nasledovnú stránku a pohyb hore vás posunie na začiatok stránky, pohyb dole zasa na koniec stránky.

Vzďaľovaním a približovaním sa dvoch prstov sa zmení zoom stránky. Ak dva prsty k sebe približujeme, prezeraný objekt sa zmenší a ak vykonáme pohyb prstov od seba, objekt sa zväčší.

Pohybmi dvoch prstov sa taktiež môžeme posúvať v záložkách. Otočením dvoch prstov naraz vpravo prejdeme na nasledujúcu záložku, otočením vľavo zasa na predchádzajúcu záložku.

O tom, či bude táto nová funkcia implementovaná do finálnej verzii Firefoxu 3.1, zatiaľ vývojári nevedia.

 

Pre-beta 2 verziu Firefoxu 3.1 určenú pre MacBooky s operačným systémom Mac OS X môžete sťahovať z domovskej stránky tohto produktu.

 

O novinke informovala webová stránka Mozillalinks.org.

Neprehliadnite: