Aj klávesnica sa dá odpočúvať

Marek Molnár  /  22. 10. 2008, 13:45

Bezpečnostní expert zo Švajčiarskai vyvinuli prevratnú metódu odpočúvania. Dokázali na diaľku zachytiť, ktoré klávesy a v akom poradí stláča užívateľ na svojej klávesnici. Jedna z metód, ktorú použili funguje až na dvadsať metrov.

Doktoranti z Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) vyvinuli metódu, pomocou ktorej môžu na diaľku zistiť, čo sa zadáva na vzdialenej klávesnici. Spôsob bol odskúšaný na 11 typoch klávesníc vrátane notebookov. Vo všetkých prípadoch zaznamenali úspech.

Princíp je založený na zachytávaní elektromagnetickej vlny, ktorá má pri stlačení pre každú klávesu jedinečnú signatúru. Vedci na margo metódy vyslovili presvedčenie, že jej ďalší vývoj je veľmi pravdepodobný. Odpočúvanie sa dá podľa autorov realizovať pomerne lacno a použiť sa pri tom dá aj notebook. Nepochybujú, že dosah dvadsiatich metrov sa dá ešte zvýšiť.

Nový spôsob odpočúvania zrejme zamotá hlavu bezpečnostným expertom vo svete. Na základe výsledkov pokusov sa dá povedať, že klasický spôsob zadávania citlivých údajov do počítača už nebude dostatočne bezpečný.

Zdroj: http://www.origo.hu

d3agl3

Neprehliadnite: