Kontroverzný protipirátsky zákon v USA

Tomáš Kusenda  /  20. 10. 2008, 00:00

Americký prezident George W. Bush podpísal nový návrh protipirátskeho zákona. Ten sprísňuje sankcie proti hudobným a filmovým pirátom na federálnej úrovni.

Nový zákon vytvára duševné vlastníctvo obsahu. O to sa bude starať nový úrad Duševného vlastníctva, ktorý sa zodpovedá priamo prezidentovi USA. Tiež má za úlohu navrhovať lepšie postupy ako chrániť autorské práva. Úrad chce chrániť domáce spoločnosti aj v zahraničí, ako aj zahraničné spoločnosti na území USA. Zákon je podporovaný Obchodnou komorou USA, Recording Industry Association of America a v neposlednom rade Motion Picture Association of America, odmieta ho však ministerstvo spravodlivosti. To je presvedčené, že príde o niektoré svoje právomoci a zároveň prostriedky.

 

Advokátskej a právnickej skupine Public Knowledge sa zákon tiež nepáči. Tvrdí, že zákon až príliš obmedzuje zdieľanie súborov a že zašiel až príliš ďaleko. Podľa tejto skupiny je nelegálne kopírovanie chránených diel v poslednom období na ústupe.

Výhrady sú tiež proti zabaveniu počítačov, či iných zariadení, ktoré k šíreniu nelegálneho obsahu napomáhajú. Podľa tvrdenia už spomínanej Public Knowledge môže byť na jednej IP adrese niekoľko desiatok až stoviek PC a ich zhabanie môže byť nezmyselné, prípadne sa o jedno PC môže deliť niekoľko osôb.

Organizácia tiež potvrdila, že prijatie zákona nie je bezpodmienečné, keďže filmový, hudobný a nahrávací priemysel má v dnešnej dobe dostatok privilégií na to, aby softvérových pirátov dostal pred súd, ako aj dostatok prostriedkov, ako porušovanie autorských práv sankcionovať.

 

Zdroj: www.washingtonpost.com

Autor: Tomáš „Kusi“ Kusenda

 

Neprehliadnite: