Najlepší mobilný telefón

Martin Šajna  /  21. 11. 2008, 01:15

Na trhu nájdeme veľké množstvo rôznych druhov a vyhotovení mobilných telefónov. Tieto pomaly preberajú úlohu fotoaparátov, multimediálnych prehrávačov, GPS navigátorov či prenosných počítačov. Ktorý je však ten najlepší?

Nemohol som nereagovať na článok Desať najlepších mobilných telefónov. Už vopred vám môžem povedať, že objektívne najlepší mobilný telefón (MT) neexistuje. Veď na svete je cca 6,6 miliárd ľudí a každý má iné požiadavky a iný príjem. Nechcem hneď na začiatku odrovnať Apple iPhone, ale myslím, že v "rozvojových krajinách" by veľký úspech nemal. Zato napríklad Motorolu Fone F3 by si zas nekúpil človek, ktorý od svojho telefónu očakáva minimálne farebný displej.


Bez displeju ani na krok

Samozrejme, že môžme určiť nejaké kategórie, napríklad môžeme tvrdiť, že spomínaný iPhone má najlepší displej, kvôli svojej multidotykovosti. No s rozlíšením (320 × 480 pixelov) sa nemôže rovnať s novšími zariadeniami od HTC či E-TEN, ktoré ponúkajú už VGA (480 × 640 pixelov).

Sony Ericsson Xperia X1

Nanešťastie pokrivkávajú pri farebnosti displeja, keďže podporujú len 65 tisíc farieb. To je dané operačným systémom Windows Mobile (WM), ktorý nedokáže pracovať s viacerými farbami. To by sa však malo zmeniť s WM7. No podľa mňa je lepšie mať jemnejší raster (veľkosť bodov) pri 65000 farbách, ako hrubší pri lepšej farebnosti.

Na tomto poli budú onedlho bojovať Sony Ericsson Xperia X1 a HTC Touch HD, ktoré ponúknu rozlíšenie 800 na 480 pixelov, čo vytvára 15000 pixelov/cm2 (pri X1).


Fotím, fotíš, fotíme...

Ďalšou zaujímavou kategóriou by bol určite vstavaný digitálny fotoaparát, ktorého rozlíšenie postupuje závratne rýchlo, hlavne pri predstave, že môj prvý mobilný telefón mal fotoaparát s CIF rozlíšením (352 × 288 pixelov). No dnes si môžete kúpiť napríklad Sony Ericsson C905 s 8 MP (3 264 × 2 448 pixelov) - ak sa dobre zadívate na tieto čísla uvidíte, že od roku 2003 (kedy bol uvedený Alcatel OT 735) sa rozlíšenie fotoaparátov zdesaťnásobilo.

Sony Ericsson C905

Fotoaparáty v mobilných telefónoch sú veľmi užitočné, keď chceme narýchlo zachytiť nejakú udalosť. No keď príde napríklad na fotky v prírode, kedy potrebujete zazoomovať na hrad na vysokom brale, či srnku na stráni, neostáva nič iné ako vybrať digitálny fotoaparát. Napríklad taký Panasonic Lumix DMC-LZ7 má rozlíšenie 7,2 MP a 6 násobný optický zoom a cenu pod 3 tisíc slovenských korún (pod 100 €). Takže je otázkou, či si priplatiť za niekoľkomegapixelový fotoaparát v mobile, keď bude mať využitie len ako povedzme 2 MP.


Bez peňazí to nejde

Hlavným kritériom u väčšiny kupujúcich je asi cena. Ceny telefónov sa pohybujú od asi 500 až po viac než 30 tisíc Sk (16,60 - 995,82 €). U operátorov zdanlivo ceny začínajú na jednej korune, avšak to by prišli o veľké peniaze. Preto ceny za telefóny pridávajú do mesačných poplatkov a teda za 24 mesačnú viazanosť si svoj "korunový mobil" pekne vyplatíte.


Mobil s Windows Mobile Takže zadáme si primeranú cenu a začneme vyberať, čo by náš MT mal vlastne obsahovať. Chceme operačný systém (OS)? Ak áno, máme na výber s OS X iPhone , Microsoft WM, Symbian alebo Google Android. Zariadenia s OS sú väčšinou určené skôr pre skúsenejších užívateľov. Ich hlavným kladom je rozšíriteľnosť - možnosť zvyšovať funkcionalitu systému doinštalovaním konkrétneho softvéru. Potrebujete vedeckú kalkulačku? Tak si ju jednoducho nájdete a pridáte. 

Na druhej strane barikády máme takzvané "hlúpe telefóny", ktoré sa však v poslednej dobe začínajú vzdelávať. Naučili sa používať súbory Microsoft Office, prehrávať videá v DivX kvalite, podporujú pripojenie cez Wi-Fi, majú dotykové displeje a mnoho ďalšieho. A zvyšné funkcie sa dajú pridať za pomoci programov v Jave. No týchto telefónov je veľmi veľa a program, ktorý funguje na jednom, väčšinou nefunguje na inom.


Koľko ľudí toľko chutí

Niekto je verný Nokii, niekto Sony Ericssonu a niekomu je to srdečne jedno. Sú ľudia, ktorí potrebujú MT len na volanie či prípadne posielanie smsiek. Takže si môžu vybrať jeden z low-endových telefónov (s nízkou funkcionalitou). Pre nich asi nebude Samsung i900 Omnia ten najlepší mobil, aj keď medzi high-endovými (s vysokou funkcionalitou) patri medzi špičku. A nebude ním ani žiaden iný s nadbytočnými funkciami za kopu peňazí. Myslím si, že priplatiť si napríklad za 8 GB pamäť integrovanú rovno v tele prístroja je v tejto dobe, kedy 8 GB MicroSDHC karta stojí cca 900 Sk (29,87 €) uxusom.


Ktorý si vybrať? 

LG KS20Ja osobne MT používam okrem telefonovania a posielania správ aj ako hodinky, zápisník, mp3 prehrávač, kompaktný fotoalbum, hernú konzolu, video prehrávač, pohotovostný fotoaparát a internetový prehliadač. Preto pravdepodobne siahnem po LG KS20, ktorý mi pripadá ako HTC TyTN po diéte, keďže je však o polovicu chudší a ľahší, ale má skoro totožné funkcie. Avšak telefóny od LG sú nechválne známe svojou slabou odolnosťou voči pádom, no k zariadeniu máte ihneď k dispozícii kožené púzdro, ktoré snáď trochu pomôže. Cena okolo 9000 Sk (298,75 €) je myslím primeraná a pre mňa je momentálne najlepším mobilom.


A pre Vás je ktorý ten najlepší?


Martin Šajna
aka artii | www.qwera.sk

Neprehliadnite: