Fennec Alpha 1 - mobilný Firefox aj pre desktopové OS

Martin Tomšík  /  18. 10. 2008, 11:00

Spoločnosť Mozilla uvoľnila k stiahnutiu prvú verejnú alfa verziu svojho pripravovaného mobilného prehliadača Firefox. Vydala ju pod kódovým označením Fennec, určeného tiež pre desktopové operačné systémy.


Fennec Alpha 1 je predovšetkým určený pre mobilné telefóny. Avšak vývojári vytvorili tiež verziu pre klasické desktopové operačné systémy, aby si ho mohol každý užívateľ vyskúšať.

V desktopovej verzii môžete prehliadač ovládať pomocou počítačovej myši, alebo touchpadu. Samotný prehliadač tvorí panel na zadanie URL adresy a dva bočné panely. V ľavom paneli si môžete vytvoriť záložky pre navštívené stránky aj s náhľadom, vpravo sa nachádza panel s nastaveniami. Pre ich zobrazenie, musíte zobrazovaný obsah potiahnuť doprava, respektíve doľava.

Pri zadávaní URL adresy je  adresa automaticky dopĺňaná, prípadne sa zobrazí panel s históriou navštívených stránok.

Veľkosť zobrazovanej stránky si môžete priblížiť - jej obsah sa vám po chvíli prispôsobí.

Prehliadač Fennec tiež ponúka vlastného download manažéra.

 

Mobilný Fennec Alpha 1 je dostupný pre platformu Nokia N810 Internet Tablets, na verzii pre Windows Mobile vývojári stále pracujú a verzia pre Symbian OS sa zatiaľ neplánuje. Mobilnú verziu môžete sťahovať z oficiálnych stránok.

Mozilla taktiež vydala verziu pre tri najčastejšie používané operačné systémy, aby si ho mohol každý vyskúšať.

Desktopovú Alpha verziu Fennecu môžete sťahovať pre operačné systémy:


Poznámky k vydaniu, viac informácii a možnosť stiahnutia prehliadača Fennec Alpha 1 nájdete na oficiálnych stránkach spoločnosti Mozilla.

Neprehliadnite: