Firefox 3.1- je tu prvá beta verzia

Tomáš Kusenda  /  15. 10. 2008, 17:24

Mozilla opäť vydala ďalšiu testovaciu verziu prehliadača Mozilla Firefox 3.1. Tentoraz sa však už nejedná o alpha, ale o beta verziu.

Mozilla je vydaním prvej beta verzie Firefoxu 3.1 o krok bližšie k finálnej verzii. Táto verzia bola vydaná najmä z dôvodu otestovania noviniek a vylepšení širokou verejnosťou.

Každého užívateľa istotne poteší nové vykresľovacie jadro Gecko, vďaka čomu bude načítavanie webstránok rýchlejšie a tiež sa zvýši rýchlosť spracovania JavaScriptu. Pribudla podpora pre CSS 2.1 a CSS 3. Pribudli tagy z pripravovaného štandardu HTML5 a to konkrétne tag <video> na zobrazenie videa, resp. animácie a tag <audio> na prehrávanie hudby. Taktiež pribudla natívna podpora pre formáty ako Ogg Theora, Vorbis audio a rôzne formáty videa.

 

Pridaných bolo tiež niekoľko nových webových technológií, medzi ktoré patria napríklad W3C Geolocation API, JavaScript selectors, SVG transformácie

 

V novej verzii má používateľ možnosť obmedziť vyhľadávanie v paneli adries na určité webstránky alebo slová, prípadne na históriu. Skvalitnené bolo tiež prepínanie medzi jednotlivými tabmi (klávesová skratka Ctrl+Tab), tiež bolo pridané grafické prepínanie a to pomocou skratky Alt+Tab.

 

Nový Firefox 3.1 beta 1 je tiež kompletne lokalizovaný do slovenčiny a je možné ho stiahnuť na adrese mozilla.com. Prehliadač je dostupný pre operačné systémy Microsoft Windows, Mac OS X a Linux.

 

Viac sa dozviete na vývojárskom blogu.

 

 

Zdroj: Mozilla.com

Autor: Tomáš „Kusi“ Kusenda

 

Neprehliadnite: