Panasonic Toughbook CF-U1 – nový štandard v odolnosti notebookov

Tlačový servis  /  14. 10. 2008, 00:00

Panasonic uvádza nový model ultraprenosných počítačov Toughbook s typovým označením CF-U1, ktorý vyniká extrémnou odolnosťou a výdržou batérie vďaka použitému úspornému procesoru Intel Atom.

Na rozdiel od väčšiny konkurenčných prístrojov v tejto triede disponuje nový Toughbook plne funkčným operačným systémom Windows XP alebo Windows Vista. Miniatúrny počítač váži 1060 gramov a je osadený 5.6palcovým dotykovým displejom, ktorý je dobre čitateľný aj za ostrého slnka. Prístroj ponúka pracovníkom v teréne okamžitý prístup k informáciam a aplikáciam v reálnom čase, čím napomáha k vyššej efektivite práce, zvyšuje informačnú presnosť a umožňuje robiť strategické rozhodnutia priamo v teréne. Vďaka tomu môže fungovať ako plnohodnotná alternatíva konvenčných handheldov.

 

Ľahký a odolný prístroj pre mobilné aplikácie

Notebook CF-U1 je optimálne vybavený pre používanie mobilných aplikácií, ako dosvedčuje jeho certifikácia MIL-STD-810F. Prístroj bez ujmy prežije pád z výšky až 120 centimetrov. Navyše je vodotesný a odolný voči prachu v súlade s normou IP54 a dá sa používať v teplotách od -20 do +60 stupňov Celzia. To všetko pri zachovaní miniatúrnych rozmerov 151 x 184 x 57mm a váhe len 1060 gramov robí z modelu CF-U1 optimálne zariadenie svojho druhu v triede extrémne odolných a ultra kompaktných notebookov.

 

Rovnako aj elektronika použitá v CF-U1 bola technologicky optimalizovaná pre mobilné použitie. Počítač sa predovšetkým vyznačuje neprekonateľnou kombináciou najmenšieho a najúspornejšieho procesora Intel Atom s frekvenciou 1.33 MHz, SSD diskom s kapacitou 16 alebo 32 GB a 1 GB RAM vnútornej pamäte.

 

„Procesor Intel Atom ponúka vysoký výkon pri veľmi nízkej spotrebe. Počítač je pritom plne kompatibilný so štandardmi PC a umožňuje užívateľovi pohodlnú a príjemnú prácu s internetom,“ prehlásil viceprezident spoločnosti Intel a generálny manažér divízie Ultra Mobility Group Anand Chandrasekher. „Úsporné technológie vyvíjané spoločnosťou Intel v kombinácii so širokými skúsenosťami spoločnosti Panasonic v oblasti odolných notebookov poskytnú mobilným pracovníkom možnosť podstatne vyššej produktivity a zároveň IT manažérom umožnia znížiť celkové obstarávacie náklady vybavenia.“

 

Panasonic vyrába vysoko odolné prenosné počítače s výnimočnou flexibilitou, čo dokazuje práve model CF-U1, ktorý je vybavený batériou s kapacitou plných 9 hodín prevádzky. Mobilní pracovníci tak môžu toto zariadenie používať po celý deň bez toho, aby bolo nutné ho dobíjať.

 

Ako optimálne spojiť prácu v kancelárii a v teréne

Pri vývoji kládla spoločnosť Panasonic zvláštny dôraz na široké spektrum komunikačných funkcií a kompatibilitu. Model CF-U1 Toughbook je vybavený WLAN a štandardom Bluetooth, dá sa však dokúpiť aj rozhranie pre GPS a tým pádom zaistiť optimálnu konektivitu medzi pracovníkmi v teréne a sieťou materskej firmy. Na rozdiel od väčšiny handheldov a PDA so špeciálnymi operačnými systémami a obmedzenou kompatibilitou s desktopovými aplikáciami, CF-U1 je plne kompatibilný s operačnými systémami Windows XP alebo Windows Vista a podporuje všetky štandardné desktopové aplikácie. Inými slovami, pre synchronizáciu aplikácií s firemnými systémami nie je potrebné inštalovať ďalší software, vďaka čomu sa výrazne ušetrí čas a eliminuje sa nutnosť ďalšieho vývoja softwaru a nákladov na úpravu. To všetko v konečnom dôsledku prispieva k efektívnejšiemu fungovaniu firmy, zvyšuje presnosť informácií a umožňuje efektívne rozhodovanie priamo v teréne.

 

Integrovaná technológia Intel Atom zabezpečuje aj prístup na internet, a to prostredníctvom podpory sietí WLAN v súlade s protokolom IEEE 802.11 a/b/g. V oblastiach, kde nie sú siete WLAN k dispozícii, je možné sa pripojiť k širokopásmovým sieťam cez integrovaný modul HSDPA.

 

Možnosť úpravy funkcií a vyššie užívateľské pohodlie

CF-U1 ponúka svojim užívateľom celý rad rozhraní a príslušenstva, ktorými sa dá počítač dokonale upraviť pre komplexné využitie tak v teréne, ako aj v kancelárii. K dispozícii užívateľom je GPS, jedno či dvojrozmerná čítačka čiarových kódov, technológia RFID, 2Mpx fotoaparát, kamera či čítačka odtlačkov prstov. Rovnako tak sa užívateľ môže rozhodnúť medzi numerickou a alfanumerickou klávesnicou, integrované sú tiež rozhrania USB 2.0 alebo sloty pre karty SD/SDHC a SIM. Periférne zariadenia sa dajú pripojiť bezdrôtovo cez Bluetooth 2.0. Ďalej je užívateľom k dispozícii mini replikátor portov s čítačkou smart kariet, LAN, sériový port, čítačka magnetických kariet a kolíska s nabíjačkou pre rozšírenú batériu.

 

Model CF-U1 sa vyznačuje výrazným ergonomickým dizajnom a vďaka nemu sa pohodlne používa aj dlhšiu dobu: po stranách zariadenia sú protisklzové podložky, o ktoré sa dajú oprieť palce, zatiaľ čo pásik zabraňuje prílišnému namáhaniu zápästí. Povrch prístroja je riešený tak, že užívateľovi pri písaní neskĺznu ruky z klávesnice; klávesy majú tvar listu a sú rozložené diagonálne, takže klávesnica je dostatočne priestorná, čo zabraňuje preklepom, a to aj pri písaní v rukaviciach. Veľkým prínosom pre užívateľské pohodlie je 5.6palcový dotykový displej, vďaka ktorému sa dá prístroj veľmi pohodlne ovládať perom. Obsah zobrazujúci sa na displeji je možné zväčšovať či zmenšovať, pričom k jeho prezeraniu môžu užívatelia využiť integrované klávesy pre rolovanie.

Neprehliadnite: