Najväčšia optická sieť v Poprade pokrýva už 14000 bytov

Tlačový servis  /  10. 10. 2008, 00:00

Spoločnosť AmiTel, s.r.o. v súčasnosti dokončuje výstavbu najväčšej optickej siete v Poprade. Viacfázovo sa budovala približne 3 roky, teraz sa do nej môže zapojiť asi 14 000 domácností. Popradčania si prostredníctvom nej môžu užívať rýchly širokopásmový internet a moderné služby digitálnej televízie.

Internet je dnes neodmysliteľnou súčasťou moderných domácností a kancelárií, spoločnosť AmiTel chce prispieť k jeho širokému zavádzaniu v Poprade pomocou svojej optickej metropolitnej siete AmiNet. Do kompletného zavŕšenia projektu chýba už len zapojiť niekoľko blokov. Formálne to žiaľ zdržiavajú niektorí zástupcovia domových samospráv, ktorí nedávajú kladné vyjadrenia k dostavbe infraštruktúry. Paradoxne v tých istých domoch eviduje AmiTel takmer stovku záujemcov o optický internet, nemôže ich však zatiaľ uspokojiť. Spoločnosť AmiTel dúfa, že bude môcť už čoskoro pripojiť aj obyvateľov Popradu, ktorí v súčasnosti doplácajú na takéto správanie svojich vlastných zastupiteľov.

 

AmiTel má v súčasnosti viac ako 2000 zákazníkov a svoje služby ponúka domácnostiam i firmám. Vysokú kvalitu zabezpečujú použité zariadenia spoločnosti Cisco, ktorá je svetovo uznávanou špičkou v odbore sieťového hardvéru. Zákazníci si môžu vybrať z viac programov s rozličnými rýchlosťami, v nich je najväčšia rýchlosť sťahovania až 30 Mbit/s. Nižšie rýchlosti za výhodné ceny sú prispôsobené tak, aby si internet mohlo dať zaviesť v Poprade čo najviac domácností.

 

Pripojeným zákazníkom je k dispozícii aj digitálna televízia, tzv. IPTV, ktorá má momentálne 24 programov (ponuka bude čoskoro rozšírená). Už čoskoro budú samozrejmosťou aj hlasové služby, teda telefonovanie. Prostredníctvom optickej infraštruktúry majú zákazníci k dispozícii aj ďalšie technické vymoženosti, napríklad zabezpečenie či monitorovanie svojich priestorov pomocou kamerových systémov. Z práce alebo napríklad na dovolenke môžu kontrolovať, čo sa deje u nich doma prostredníctvom digitálnych IP kamier. Spoločnosť AmiTel ponúka aj IT služby, ako napríklad návrh, údržbu a servis architektúry dátovej siete pre firemné aplikácie.

Neprehliadnite: