Zavedenie Eura na internete

Jana Kopernická  /  10. 10. 2008, 00:00

V januári 2009 sa v našich peňaženkách objavia Eurá. Prechod na novú menu sa týka všetkých - spotrebiteľov i podnikateľov, detí, ľudí v aktívnom veku i dôchodcov. Mnohí sa neuspokoja s informáciami, ktoré im prináša rozhlas, či televízia a odpovede na svoje otázky hľadajú na internete. Čo všetko môžeme nájsť a ktoré stránky nám pomôžu?

Ministerstvo financií SR a Národná banka Slovenska uviedli s podporou Európskej komisie do prevádzky oficiálnu internetovú stránku o zavedení eura v Slovenskej republike, euromena.sk, o ktorej sme vás už informovali v deň jej spustenia. Portál prináša široké spektrum informácií pre nepodnikajúcich občanov i podnikateľov, denne aktuálne správy, rozhovory, ankety a samozrejme i eurokalkulačku, ktorú si môžete stiahnuť do mobilného telefónu. Stránka má príjemný vzhľad, je prehľadná a informačne nasýtená a nebudú vás na nej vyrušovať žiadne komerčné reklamy. V septembri zaznamenala rekordný záujem - 177 tisíc návštev.

euromena


Úrad vlády SR pripravil pre občanov stránku euro.vlada.sk, na ktorej vás privíta splnomocnenec vlády SR pre zavedenie Eura, Igor Barát. Na graficky jednoduchej webstránke získate základné informácie o Eure, zákony a vyhlášky, vysvetlenie maastrichtských kritérií, kalkulačku, či prehľadné novinky a vydané tlačové správy.
 

euro.vlada.sk


Kancelária podpredsedu vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny prevádzkuje portál euroinfo.gov.sk. Pekný „puzzle" projekt obsahuje množstvo informácií pre všetky skupiny obyvateľstva. Návštevník zaujímajúci sa o Euro a všetko s ním súvisiace tu môže stráviť doslova hodiny, a to nielen čítaním a dopĺňaním svojich vedomostí, ale napríklad aj zapájaním sa do ankiet.
 

euroinfo.gov.sk


Hospodárske noviny zamerali svoju pozornosť smerom k európskej mene na subdoméne euro.hnonline.sk. Nenájdete tu podrobne rozpísané základné informácie, ale aktuálny žurnalistický pohľad na vec. Tvorcovia webu nemapujú len dianie na Slovensku, ale i v zahraničí. Odporučili by sme ho čitateľom, ktorí už majú o Eure dosť informácií. Zo stránky vedú odkazy na ďalšie rubriky denníka.

Podobný štýl, no pohľad z trošku iného uhla, si vybrali topky.sk a cas.sk na stránkach €uro na Slovensku. Denník Pravda ponúka na svojom portáli informácie týkajúce sa celej Európskej únie vrátane prijatia Eura.

euro.hnonline.sk


Spoločnosť I-Europa, s.r.o. rozbehla portál EurActiv.sk, ktorý patrí do štvorice projektov Visegrad EU portals. Nájdete tu napríklad príspevky o ekonomike, legislatíve, podnikaní, daňovej či sociálnej politike, informácie o eurofondoch, pracovné ponuky v štátoch EÚ a nechýba ani newsletter. Návštevník opäť nezíska základné informácie, ale má pred sebou bohatý obsah venovaný rôznym oblastiam súvisiacim so Slovenskom ako členom Európskej únie a zavedením Eura.

euractiv.sk


Téme Eura sa samozrejme venujú i slovenské banky. Väčšina z nich zriadila infolinky a poradne prostredníctvom mailov alebo fóra a zverejnila na svojich stránkach informácie o opatreniach, pravidlách a postupoch na zabezpečenie prechodu zo slovenskej meny na Euro. UniCredit Bank Slovakia navyše spustila portál euroinformacie.sk, ktorý odpovedá na praktické otázky súvisiace s Eurom a využívaním služieb banky.

euroinformacie.sk

Pokúsili sme sa priniesť prehľad najzaujímavejších a najužitočnejších portálov o prechode na Euro. Pri potulkách po internete iste objavíte i niekoľko ďalších viac či menej kvalitných, profesionálnych i amatérskych webstránok (spomeniem napríklad euro.okamzite.eu), ktoré sa venujú novej mene či už komplexne, alebo len čiastočne.

Narazili ste na stránku o Eure, ktorá vám pomohla, alebo vás zaujala? Ak áno, napíšte nám o nej do diskusie.

Neprehliadnite: