Totálne monitorovanie komunikácie v UK

Marek Molnár  /  12. 10. 2008, 09:36

Viac ako 15 miliárd eur má stáť projekt, ktorý bude mať za úlohu úplné monitorovanie sms a všetkej emailovej komunikácie v krajine.

Vláda Veľkej Británie odsúhlasila projekt za viac ako 12 miliárd libier. Projekt má byť schopný monitorovať, uskladniť a vyhodnocovať údaje všetkej  emailovej a telefonickej komunikácie na území Spojeného kráľovstva.

Ide o krok, ktorý je vraj odpoveďou na organizovaný zločin a terorizmus. 
GCHQ (Centrála pre vládnu komunikáciu) už dostala na odštartovanie projektu miliardu libier. Údajne sú tieto prostriedky potrebné pre otestovanie systému dvoch najväčších poskytovateľov telekomunikačných služieb v ostrovnom štáte, BT a Vodafone.

 


Je samozrejmosťou, že takéto plány majú veľa odporcov. Odsudzujú projekt odvolávajúc sa na ľudské práva. Klasická tajná služba "Mi5" môže využiť odpočúvacie metódy iba obmedzene. Pri odpočúvaní internetovej aktivity potrebujú dokonca zelenú od samotného ministra vnútra. Navrhovaný projekt by však mal automaticky odpočúvať všetko.

Viac podrobností sa dozvieme po parlamentnej schôdzi, ktorá sa má konať o mesiac. Na ňom by sa o projekte mala zmieniť kráľovná vo svojom prejave. Vláda zrejme predpokladá, že verejnosť prijme jej kroky prijateľnejšie, keď sa o podrobnostiach dozvie od samotnej kráľovnej.

Celý projekt je veľmi ambiciózny, veď za minútu bude musieť odchytiť 35 tisíc emailov a 1800 smsiek.

zdroj: itcafe.hu

d3agl3

Neprehliadnite: