Evidencia kníh v školskej knižnici – Knihovna

Július Pastierik  /  17. 10. 2008, 00:00

Hľadáte vhodný program pre evidenciu kníh a výpožičiek pre školskú knižnicu? Vyskúšajte český program „Knihovna“.

 

Pokiaľ máte v škole malú alebo stredne veľkú knižnicu a doteraz vediete výpožičky ručne, skúste sa pozrieť na český program „Knihovna“, ktorý môžete, samozrejme, používať zadarmo a preto nezaťaží váš finančný rozpočet. Pravdaže, program ocenia aj pedagógovia, ktorí požičiavajú vlastné knihy študentom a tak isto aj domáci používatelia, ak strácajú prehľad, ktorému susedovi čo požičali.

Vloženie knihy

Základom programu sú dve databázy – knihy a čitatelia. Pre ľahšiu orientáciu a prácu sú k tomu pridané číselníky, pomocou ktorých môžeme rozdeliť ako knihy (číselník typov kníh a číselník umiestnenia knihy), tak aj pre čitateľov (kategória čitateľa a školské triedy). V tomto smere je program riešený veľmi pohodlne, pretože číselníky môžeme napĺňať aj priamo počas zadávania údajov do databáz, takže si nemusíme vopred vôbec nič pripravovať. A keď už spomíname databázy, nesmieme zabudnúť ani na možnosť ich zálohovania, obnovy a exportu do CSV formátu.

Zoznam kníh

Pozrime sa, aké údaje môžeme zadávať do príslušných databáz. Pri knihách je to jej interný kód (program v tomto kóde rozoznáva veľké a malé písmená), názov, autor, ilustrátor, vydavateľstvo, typ, umiestnenie, signatúra, nadobúdacia cena, rok vydania, počet strán, vhodný vek na čítanie, anotácia a kľúčové slová. Ako vidíme, údajov je veľa a teda tento program môžeme využiť napríklad aj pre evidenciu kníh, ktoré máme bez toho, aby sme ich vôbec požičiavali.

Filter pre knihy

Keď sme už pri databáze kníh, musíme spomenúť aj určité obmedzenia, ktoré vlastne určujú, prečo je tento program vhodný iba pre menšie resp. stredne veľké knižnice. Pri číselníkoch nenájdeme číselník autorov, takže týchto musíme zadávať neustále nanovo. Pokiaľ máme k dispozícii viacero výtlačkov jednej a tej istej knihy, musíme každú z nich zadať osobitne, pričom nemáme k dispozícii ani možnosť kopírovania základných údajov z inej knihy.

Pridanie čitateľa

Na druhej strane v rámci zoznamu kníh funguje filtrovanie zoznamu podľa všetkých zadaných údajov, čo značne spríjemňuje prácu pri vyhľadávaní knihy a, samozrejme, takto dokážeme hneď zistiť, či je hľadaná kniha požičaná, takže ju v týchto prípadoch nemusíme ísť zbytočne hľadať manuálne do regálov.

Pozrime sa teraz na databázu čitateľov. Tuto je už rozsah zadaných údajov omnoho menší – meno, priezvisko, trieda, kategória a poznámka. To nám však postačuje ako pre školu, tak aj pre domáce použitie (ako poznámku si môžeme zadať adresu suseda). Navyše môžeme čitateľa označiť ako „aktívneho“ alebo „neaktívneho“.

Zoznam čitateľov

Pokiaľ zadáme triedu ako číslo, školy ocenia možnosť prechodu na predchádzajúci alebo nasledujúci školský rok, kedy sa tento údaj automaticky zmení. Samozrejme, ak zadáme údaj o triede ako text, môžeme ho použiť na iné účely. Pri číslovaní tried je program postavený pre štandardné deväťročné základné školy, takže deviatakov po prechode do ďalšieho ročníka automaticky nastaví ako „neaktívnych“. Tým ich nevyradí z databázy, ale znemožní im požičiavanie kníh.

Zadanie mena čitateľa pri výpožičke

Podobne, ako pri knihách, tak aj v zozname čitateľov môžeme použiť filter, ale iba v oblasti aktívnych a neaktívnych čitateľov, ktorých takto môžeme ľahko upraviť alebo vyradiť z databázy.

Keď máme zadefinované knihy a čitateľov, nezostáva nám nič iné, ako knihy požičiavať a evidovať ich vrátenie. Pri požičiavaní musíme vybrať čitateľa, pričom ho môžeme vyhľadať v rozbaľovacom zozname, alebo stačí začať písať jeho meno a automaticky sa nám dopĺňajú ostatné znaky mena podľa prvých nájdených zhodných záznamoch. Pokiaľ máme viacero čitateľov s rovnakým menom, musíme sa orientovať podľa ostatných zobrazených údajoch, pretože čitatelia nie sú nijako značení napríklad číslom čitateľského preukazu. Vlastné požičiavané knihy potom môžeme zadávať cez ich kód alebo podľa ich názvu.

Zadanie vypožičiavanej knihy

V prípade, že sa knihy vracajú, musíme ich manuálne vyhľadať v zozname požičaných kníh a nemáme tu možnosť použitia žiadneho filtra alebo vyhľadávania. Hoci program umožňuje rôzne zobrazenie požičaných kníh v tzv. zozname požičaných kníh, táto funkcia nie je nastavená v časti výpožičiek.

Prehľad výpožičiek

Na záver ešte dodajme, že program je možné chrániť proti neoprávnenému použitiu heslom a vložené údaje (s výnimkou práve požičaných kníh) môžeme kedykoľvek opravovať. Ako vidíme, svojimi možnosťami je naozaj určený iba pre malé knižnice alebo domáce použitie, čo však neznamená, že svojimi možnosťami neosloví tých používateľov, ktorí majú malú frekvenciu výpožičiek, menší počet kníh v knižnici a pod.

Internet: domovské stránky (www.vlksoft.com) sú nedostupné, program sa dá stiahnuť napríklad zo stránok instaluj.cz.

 

Neprehliadnite: