Má Google zálusk na Yahoo?

Tomáš Kusenda  /  07. 10. 2008, 00:01

Americké ministerstvo spravodlivosti, ako aj Európska únia (EU) sa k spolupráci internetových gigantov Google a Yahoo! stavajú skepticky. Americký senátor však vysvetlil, ako môže Google prebrať Yahoo pod svoje krídla v krátkom čase a jednoduchým spôsobom.

Demokratický senátor Herb Kohl vo svojom liste pre Ministerstvo Spravodlivosti USA okrem iného uvádza, že si má ministerstvo dať pozor na spoluprácu gigantov Yahoo! a Google. Tieto dve spoločnosti pred časom uzavreli dohodu o výmene reklamy. Yahoo! zobrazuje na svojom webe a vo výsledkoch vyhľadávania reklamu Google AdSense.

Senátor uvádza dva hlavné dôvody obáv zo spolupráce. Cena reklamy sa vraj týmto krokom zvýši a Google sa vraj snaží ovládnuť Yahoo!..

Kohl tvrdí: „Pokiaľ bude zmluva medzi spoločnosťami uzavretá, Yahoo! stratí možnosť konkurovať Google, pretože príjmy Yahoo! budú vďaka Google značne stúpať.“ Senátor tiež píše, že Google môže na Yahoo začať vyvíjať nátlak, keďže značná časť financií bude pochádzať práve z Google a tak sa firma Yahoo! stane na Google finančne závislá. V liste sa ďalej píše: „Zadávatelia reklamy (inzerenti) už nepôjdu za Yahoo!, ale priamo za Google. Pokiaľ totiž budú inzerovať pomocou Google, reklama sa zobrazí na oboch stránkach."

 

Na záver Kohl tvrdí, že pokiaľ Yahoo! bude od Google dostávať stále viac a viac peňazí, začne reklamy umiestňovať na lepšie a zaujímavejšie pozície, čím môže odradiť súkromné firmy, ktoré by inak na daných pozíciách inzerovali.

 

Google sa však k celej veci stavia inak a tvrdí: „Spoločnosť Yahoo! vyhlásila, že všetky financie, ktoré získa vďaka našej dohody o reklamách opäť investuje do služieb pre užívateľov a do konkurencieschopnosti proti svojím rivalom, firmám Google a Microsoft. Dohoda nijako neovplyvní výsledky vyhľadávača Yahoo!, pretože si firma bude svoj vyhľadávač spravovať aj naďalej sama.“ Google ešte dodáva: „Dohoda nie je exkluzívna, takže Yahoo! môže podobnú, respektíve totožnú dohodu uzavrieť s kýmkoľvek bude chcieť.“

 

Zdroj: www.betanews.com , Oficiálne stanovisko Google

Autor: Tomáš „Kusi“ Kusenda

 

Neprehliadnite: