Windows 7

Marek Molnár  /  06. 10. 2008, 10:27

Už dlhšiu dobu sa v odborných kruhoch, ale aj diskusných fórach hovorí o novom operačnom systéme z dielne Microsoftu, Windows Seven s označením Milestone 3 (tretí mílnik/Build 6780). Treba povedať, že mnohé informácie sú čisto špekulatívne, ba dokonca úplne protichodné. Pokúsim sa s pomocou dostupných zdrojov vytvoriť pravdivý obraz.

Dôvod rýchleho vzniku

Teraz sa už dá definitívne povedať, že Vista nenaplnila nádeje, ktoré boli do nej vkladané. Dokonca sa ozvali hlasy, že Vista je zámerne disfunkčný systém. Tvrdí to Peter Gutmann, bezpečnostný expert a výskumník na Aucklandskej univerzite na Novom Zélande. Zverejnil správu s názvom Analýza nákladov spojených s ochranou obsahu vo Windows Vista.

Tvrdí, že priorita ochrany multimediálneho obsahu, bola pri návrhu systému, vysoko nad ostatnými atribútmi, ktoré má operačný systém spĺňať. Išlo to teda na úkor stability, spoľahlivosti a výkonnosti. Tejto téme sa venuje bližšie blog.webtrh.cz/windows-vista-zamerne-vadne.

 

 

Nedá sa z historického hľadiska nevidieť paralelu medzi momentálnym stavom a nasadením zatracovanej Windows ME. Aj verzia Millenium edition, bola pomerne rýchlo dobehnutá XP-čkami. Zároveň aj o nej kolovali na blogoch debaty v ironickom a negatívnom duchu. Netreba však zabúdať, že v ME sa po prvý krát vyskytli riešenia, ktoré sa v zmenenej podobe neskôr uchytili na trhu. (Media Center, Zálohovanie, Movie Maker a podobne)

Čo vedie Microsoft k tomu, že než sa stihla Vista trochu ohriať na trhu, už sa hovorí o novom OS? Odpoveď treba hľadať okrem iného aj v americkom trhu, ktorý je diametrálne odlišný od európskeho. Nech si bežný Američan kúpi akúkoľvek službu, či tovar, požaduje jeho "funkčnosť". V opačnom prípade dá svoj nesúhlas jasne najavo. Európania sú v tomto oveľa tolerantnejší a vo vzťahu k Windowsom to platí zvlášť.

 

 

Analytik Michael Gartenberg z agentúry Jupiter Research pre časopis PC World vyhlásil: "V minulosti, keď Microsoft vydal nový operačný systém, mohli ste o ňom tvrdiť, že je úžasnejší ako, všetky predchádzajúce verzie. Pre množstvo ľudí teraz tento efekt neprišiel." S týmto tvrdením sa môžeme len stotožniť.

Reedwan Iqbal, výskumník firmy Forrester Research, vyjadril presvedčenie, že v súvislosti s Windows 7 majú ľudia o dôvod viac nekúpiť Vistu, ale počkať si radšej na nový OS. Nehovoriac o tom, že avizované ukončenie podpory XP sa nekoná a bolo na niektoré zariadenia predĺžené až do roku 2010.
 

Jadro systému (kernel)

V prvých známych informáciách sa hovorilo o prevratných zmenách. Teraz je však už definitívne jasné, že žiadna revolúcia sa nekoná.  Srdce systému bude na rovnakom jadre ako Vista a Windows Server. To je celkom logické a Microsoft ani nemohol postupovať inak.

 

 

Týka sa to už spomenutých nespokojných zákazníkov. Nový systém musí byť proste upgradeovateľný z Visty. Nejedná sa teda o tak radikálny skok ako to bolo pri prechode na XP-čka, keď sme mali problémy s ovládačmi a mnohé aplikácie odmietali na novom OS "chodiť."  Architektúra teda jednoznačne vychádza z Visty, čo potvrdil aj viceprezident Microsoftu, Bill Veghte, keď to napísal v otvorenom liste zákazníkom.
 

Nároky na hardvér

V začiatkoch sa objavovali informácie o výraznom znížení nárokov na hardvér.(procesor 1Ghz a 1GB ram, 128MB grafika) Triezvo uvažujúci užívateľ sa však k tejto informácii postavil minimálne skepticky. Z predchádzajúceho odseku je zrejmé, že žiadny radikálny skok dolu nebude možný. Zníženie nárokov a zároveň skĺbenie kompatibility jadra MinWin s Vistou spôsobuje zrejme vývojárom nemalé problémy.

 

Posledné oficiálne informácie tvrdia, že nároky by mali byť na úrovni momentálnej Visty. Napriek maximálnej snahe o optimalizáciu sa však domnievam, že ani toto nebude tak úplne pravda. Microsoft zrejme ráta aj s tým, že v čase nasadenia nového OS sa posunie aj dynamický trh s hardvérom. Pokles cien jednotlivých komponentov a nárast ich výkonu bude do nasadenia sedmičky určite značný.

Randall Kennedy, spolupracujúci s americkým Infoworldom predpokladá, že by Windows 7 mohli vyžadovať na hladký beh viacjadrový procesor s frekvenciou minimálne 2 GHz a takisto najmenej 2 GB operačnej pamäte. Okrem toho sa hovorí aj o efektívnejšom využití flashových SSD diskov, ktoré majú úplne iné charakteristiky ako klasické HDD.
 

Užívatelské rozhranie

Z doterajších zverejnených informácií, build je takmer identický s Windows Vista a predstavené sú len menšie zmeny užívateľského rozhrania a základných komponentov Windows.


Microsoft vsadil na prvky GUI, ktoré môžeme nájsť v balíku Office 2007. Ide o napríklad o tzv. Ribbon (panel nástrojov). Reakcie na tento krok sú odlišné. Jedna skupina tých, čo mali možnosť sedmičku vyskúšať tvrdí, že ide o uľahčenie práce s dokumentami. Na druhej strane mnohí ju neznášajú, lebo ide o prvok, ktorý zbytočne zaberá miesto na obrazovke. Zrejme ani reakcie verejnosti nebudú jednoznačné.

Bude záležať na tom, kto je nakoľko flexibilný a samozrejme na náplni jeho práce na PC. Ešte teraz sa nájdu užívatelia, ktorí odmietajú v XP-čkach nové štart menu a zaryte sa držia rozhrania z 98-čky.

 

Zmení sa aj práca s úložnými médiami a okrem toho dôjde našťastie k redukcii otravných hlášok Visty. V tomto smere to určite prehnali, čo potvrdí zrejme každý užívateľ. Zrýchlenie má byť tiež docielené znížením počtu potrebných kliknutí a možnosťou ovládania myšou s menšou vyžadovanou presnosťou ovládania. Zmeny sa majú objaviť aj v taskbare a celej systémovej lišty.

    

Aplikácie

Niektoré aplikácie budú zo základnej inštalácie vynechané. Ide napríklad o Kalendár, Mail, Movie Maker, Fotogalériu či Kontakty. Tieto sú súčasťou  Live aplikací, ktoré si každý môže stiahnuť z internetu. Brian Hall, generálny manažér vývoja to odôvodnil potrebou menšieho inštalačného balíka a rýchlejšieho bootovania systému.

Novinkou je úprava Windows Health Center (pôvodný Windows Security Center). Tento má uvedomiť užívateľa pri udalostiach, ktoré ovplyvňujú celkový stav PC.

Konečne došlo aj k prepracovaniu vyhľadávania. Doby, keď sme mali 100MB HDD a dávali sme pozor na všetko, čo na nich máme sú nenávratne preč. Pri dnešných diskoch, na ktoré sa zmestí nepreberné množstvo dát, sa museli vývojári zamyslieť aj nad zmenou koncepcie a urýchlení vyhľadávania.
Rekonštrukciou prešiel aj Recovery Center. Bude vytvárať a obnovovať dáta jednoduchšie.

  

Výkonnejšia práca grafiky a dotykový displej

Nová generácia DirectX by mala viesť, okrem zníženia spotreby, k lepšiemu vykresľovaniu obrázkov aj textu. Nové knižnice umožňujú plné využitie všetkých dostupných možností ponúkaných grafickými kartami a monitormi, vrátane multi-touch ovládania dotykových displejov.

Je zaujímavé sledovať ako nádherne sa dá pracovať s obrazovkou schopnou spracovať viac dotykov naraz. Popravde, ale treba pragmaticky dodať, že na bežnú prácu to nemôže z ďaleka nahradiť myš, ako to niektorí tvrdia. Stačí si uvedomiť, že povrch sa dotykom špiní a pri dlhšej práci by Vás asi rozboleli ruky. Aj v tomto prípade ako všade inde, platí zákon minimálneho výdaja energie. Samozrejme sú situácie, keď je takáto alternatíva vítaná.      

 


Kedy vyjde

Toto zrejme nevie nikto, vrátane tvorcov. Prvá beta verzia by vraj mala byť vydaná už tento mesiac. Nedávno to oficiálne potvrdil aj Microsoft, ale ešte stále sa môže termín posunúť. Navyše na vývoji sedmičky pracuje cca 2500 ľudí! Môžeme si domyslieť, že bez dokonalého manažmentu projektov to môže mať pre vyvíjaný softvér fatálne následky. Dúfajme, že vývoj nového Windows dopadne dobre.

 

d3agl3

Neprehliadnite: