Elektronické vypĺňanie formulárov: FORM studio eXpress

Július Pastierik  /  01. 10. 2008, 00:00

Nechce sa vám donekonečna vypĺňať najrôznejšie formuláre, ako sú daňové priznania, štatistické hlásenia, podacie lístky, faktúry atď. ručne? Vyskúšajte program „FORM studio eXpress“, ktorý vám zadarmo značne uľahčí prácu.

 

Aj keď nepodnikáte, musíte častokrát vypĺňať najrôznejšie formuláre a hlásenia. A čo potom musia hovoriť podnikatelia, ktorí si mnohokrát musia pre takúto činnosť vyhradiť dlhý čas nehovoriac o tom, že ak sa pomýlia, môžu začať nanovo. A práve pre nich (ale, samozrejme, nielen pre nich) existujú elektronické verzie tlačív, ktoré im túto prácu značne uľahčujú.

Vypĺňanie podacieho lístku

Na trhu programov, ktoré by ste v tomto smere mohli používať zadarmo a to dokonca aj v komerčnej sfére, nie je práve silná konkurencia. O to viac je potešiteľné, že na internete sa nachádza program „FORM studio eXpress“, ktorý je v základnej verzii šírený ako freeware a to pre ľubovoľné, teda aj komerčné použitie a to bez akýchkoľvek obmedzení fyzických či právnických osôb.

Pozrime sa preto, čo nám tento zaujímavý program ponúka. V prvom rade je zaujímavé to, že sa freeware verzia sa vôbec neinštaluje, takže svoje „papiere“ môžeme nosiť aj s programom hoci aj na USB kľúči neustále pri sebe. Na domovských stránkach následne nájdeme stovky formulárov, ktoré v tomto programe môžeme vypĺňať a to ako v českej, tak aj v slovenskej verzii.

Daňové priznanie "A"

Formuláre sú prehľadne rozdelené do skupín podľa oblastí použitia (daňové, colné, osobné a pod.) a podľa organizácií (pošta, poisťovne a pod.), takže tie, ktoré potrebujeme pre svoju prácu dokážeme nájsť naozaj rýchlo. V prípade platených verzií sú formuláre (v súčasnosti okolo 600) súčasťou distribučného balíka, ktorý si môžeme pre vyskúšanie stiahnuť aj ako plne funkčné demo (do formulárov pridáva informáciu o programe, v ktorom bol formulár vytvorený). Samozrejme, platená verzia má aj iné výhody (ako sú napríklad automatické výpočty a dopĺňania formulárov).

Ešte uveďme, že pre plné fungovanie tohto programu potrebujeme aj program Adobe Reader (alebo iný prehliadač PDF súborov), pretože výsledok program generuje do tohto formátu.

Nastavenie odrážok

Pozrime sa však na to, čo všetko nám ponúka freeware verzia. Pretože program je v slovenčine, práca s ním je pohodlná a intuitívna. Po otvorení príslušného formuláru (sú uložené v ZIP formáte a v takomto formáte sa aj priamo otvárajú) sa nám zobrazia políčka, ktoré musíme vyplniť. Následne si môžeme kedykoľvek cez voľbu „Náhľad“ (klávesová skratka F6) v programe Adobe Reader pozrieť, ako bude pripravovaný formulár vyzerať po vyplnení a, pravdaže, pokiaľ sme spokojní, tak formulár odtiaľ aj vytlačíme.

Tieto možnosti však nie sú všetky. Priamo v programe nájdeme možnosť odoslania formulára pomocou elektronickej pošty. Jeho súčasťou síce nie je poštový klient, ale program pripraví formulár do PDF formátu a automaticky ho priloží ako prílohu k novej správe, kde zároveň vloží do predmetu typ odosielaného formulára, takže nám stačí doplniť adresáta, napísať vlastný mail a odoslať.

Možnosti číslovania

Pri častejšom vypĺňaní rovnakých formulárov sa každému určite hodí, ak nemusí vypĺňať údaje, ktoré sa nemenia (napríklad odosielateľ, názov firmy, IČO, telefónne číslo a pod. – konkrétne nemenné údaje záležia od príslušného formulára). Podobne, niekedy nedokážeme celý formulár vyplniť na jedenkrát, pretože až počas jeho vypĺňania zistíme, že ešte nám chýbajú niektoré podklady. Aj v tomto smere nás však program nesklame, pretože si môžeme rozpracovaný formulár kedykoľvek uložiť, čím si môžeme prácu buď rozložiť na viacej dní, alebo si takto môžeme predpripraviť povedzme podacie lístky na poštu s tým, že tam už budeme mať vložené údaje o odosielateľovi.

Formátovaný textový dokument

Aby sme nezabudli na všetky funkcie tohto zaujímavého programu, medzi formulármi nájdeme v rámci všeobecných formulárov okrem vecí, ako je žiadosť, životopis a podobne aj tzv. textový dokument. V rámci textového dokumentu je zabudovaný textový editor, ktorý umožňuje jednoduché formátovanie textu. Nájdeme tu rôzne zarovnávanie, používanie rôznych fontov, farieb, rezov, veľkostí a pod. Okrem toho môžeme používať odrážky, číslovanie (a to viacúrovňové), rôzne riadkovanie atď. Takže používatelia, ktorí potrebujú napísať nejaký textový dokument naozaj iba raz za čas nemusia používať iný program, ale program „FORM studio eXpress“ ich uspokojí aj v tomto smere, hlavne, ak si pripočítajú možnosť exportu tohto dokumentu do PDF romátu.

Nastavenie tlače

Na záver ešte upozornime, že program umožňuje nastaviť, ako sa má správať pri tlači formulára, t. j. či chceme vytlačiť formulár farebne, čiernobielo, či sa majú nevyplnené údaje škrtnúť, nahradiť číslom nula alebo či sa číselné údaje nula majú vyprázdniť a pod. Tieto údaje nájdeme ukryté vo voľbe „Tlač“ (klávesová skratka „Ctrl+P“).

Internet: www.tlaciva-na-stiahnutie.sk/formstudio-express.html

 

Neprehliadnite: