EURO: Nedostatky duálneho zobrazovania nespôsobuje softvér

Tlačový servis  /  28. 09. 2008, 00:00

Do zavedenia euromeny zostáva od utorka 23. septembra 2008 presne sto dní. Slovenská obchodná inšpekcia oznámila, že počas prvých dvoch týždňov povinného duálneho zobrazovania robilo chyby takmer 50 percent obchodníkov.

Podľa Mariana Mayera z Aston ITM je veľmi nepravdepodobné, že nedostatky majú pôvod v implementovanom softvéri na prepočítavanie a zobrazovanie dvojitých cien, ktoré firmy využívajú. Chyby sú najčastejšie ľudského faktoru a vznikajú na poslednej stanici pred zákazníkom, z nepozornosti či ako dôsledok informačného šumu. Zákazníci sa teda nemusia báť, že by po finančnej stránke doplácali na chyby programov po finálnom zavedení novej meny.

 

Do zavedenia euromeny zostáva od utorka 23. septembra 2008 presne sto dní. Podľa Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) počas prvých dvoch týždňov povinného zobrazovania duálnych cien robilo chyby takmer 50 percent obchodníkov. Podľa niektorých združení ide o hrozivý ukazovateľ, iní, medzi inými aj SOI, ho zatiaľ neberú až tak tragicky. Prečo vlastne chyby vznikajú?

 

„Nedostatky pri správnom zobrazovaní duálnych cien takmer určite nespôsobuje softvér, doteraz sme nezaznamenali ani jednu programovú chybu v prepočítavacích a zobrazovacích aplikáciách, ktoré sme implementovali našim klientom,“ hovorí Marian Mayer zo spoločnosti Aston ITM. Podľa Mayera chyby spôsobuje ľudský faktor, vznikajú najčastejšie na poslednej stanici pred zákazníkom, či už z nepozornosti alebo ako dôsledok informačného šumu. Týkajú sa najmä zlého zobrazovania konverzného kurzu, ručne dopisovaných či na poslednú chvíľu prepočítavaných cenoviek, jedálnych lístkov a podobe. „Momentálne niekoho môže vystrašiť nepriaznivá štatistika duálneho zobrazovania. Netreba sa ale báť, že by obyvatelia po finančnej stránke doplácali na softvérové chyby po finálnom zavedení novej meny, tie sú veľmi nepravdepodobné,“ dodáva Mayer.

 

Spoločnosť Aston ITM implementovala mnohým klientom, napríklad z retailového či finančného sektoru, softvérové riešenia na duálne zobrazovanie cien a prepočítavanie položiek. Je napríklad aj autorom eurokalkulačky, úspešnej aplikácie pre mobilné telefóny, ktorá je na stránke www.euroinformacie.sk zadarmo dostupná všetkým záujemcom.

Neprehliadnite: