IT odborník, akých je na svete len štyristo

Tlačový servis  /  28. 09. 2008, 00:00

Dostať sa medzi niekoľko stoviek svetovo uznávaných odborníkov nie je jednoduché. Predchádzajú tomu roky odbornej praxe a individuálnych príprav. Jedným z najprestížnejších vyznamenaní v IT svete je expertný titul od spoločnosti Cisco. Praktickú časť skúšky na jeho udelenia, ktorá trvá osem hodín, adepti opakujú priemerne trikrát. Pritom certifikáciu dosiahnu len tri percentá už inak vysoko akreditovaných profesionálov. Roman Aprias získal dve. V jedinom roku. Na celom svete je takých odborníkov len 400.

Dostať sa medzi niekoľko stoviek svetovo uznávaných odborníkov nie je jednoduché. Predchádzajú tomu roky odbornej praxe a individuálnych príprav. Jedno z najprestížnejších vyznamenaní v IT svete je expertná certifikácia od spoločnosti Cisco – titul Cisco Certified Internetwork Expert (CCIE). Dosiahnu ho len tri percentá už tak vysoko akreditovaných profesionálov. Roman Aprias zo skupiny Alef Nula, ktorá úspešne pôsobí v Českej republike, na Slovensku a v Maďarsku, získal takéto certifikácie dve. V jedinom roku. Na celom svete je pritom len 400 odborníkov s rovnakou kombináciou titulov.

 

„Skúška na CCIE pozostáva z dvojhodinového teoretického testu a osemhodinovej praktickej časti, takzvaného ‘Labu‘. Ide vlastne o jediný stupeň osvedčenia, ktorý Lab vyžaduje. Ten býva kritickým momentom, v priemere na ňom adepti uspejú až na tretíkrát,“ približuje náročnosť takýchto praktických skúšok 27 ročný Roman Aprias, ktorý uspel na dvoch rozdielne zameraných na prvýkrát. CCIE sa z neho stal v priebehu jediného roka v oblasti Routing & Switching (február 2008) a Service Providers (august 2008). Cielená individuálna príprava na skúšky mu zabrala približne rok, no zriedkavosťou nie je ani omnoho dlhšia príprava uchádzačov. Hoci sa prax papierovo na podstúpenie skúšky nevyžaduje, je takmer nemožné uspieť bez nej.

 

Roman Aprias v minulosti získal aj iné prestížne tituly. „Ďalšie Cisco certifikácie sú napríklad Network Professional, Internetwork Professional alebo Systems Instructor. No okrem poslednej spomenutej, teda inštruktorskej, patria v hierarchii všetky pod nedávno nadobudnuté CCIE, takže možno ani nemá zmysel ich uvádzať,“ skromne približuje svoje úspechy Roman Aprias, ktorý v Alef Nula pôsobí ako špecializovaný systémový inžinier (na Routing&Switching, LAN and WAN for Enterprise and SP a DWDM technológie) a profesionálny školiteľ. Spoločnosť Cisco Systems je medzinárodným lídrom v dodávaní sieťového príslušenstva a služieb a poskytovaní príslušného certifikovaného vzdelávania. Titul CCIE je najvyšším v jeho hierarchii.

Neprehliadnite: