Základné informácie o Android

Matúš Pavliščák  /  26. 09. 2008, 10:27

Je to skoro rok, čo Google oznámil plány pre svoj vlastný open-source operačný systém pre mobilné zariadenia. Prednedávnom bol predstavený telefón T-mobile G1, ktorý obsahuje tento operačný systém.

Čo je to Android?
Android je názov novej platformy mobilných zariadení, ktorá pochádza hlavne z dielne spoločnosti Google. Tento operačný systém zahŕňa rôzne aplikácie, napríklad na vylepšenie komunikácie. Android môžeme označiť ako za konkurenta ostatným operačným systémom pre mobilné zariadenia, napríklad Windows Mobile, Symbian a samozrejme Apple iPhone.


Aké programy môžeme používať?
Dostupné sú naozaj rôzne aplikácie, hlavne od firmy Google, napríklad Google Mail, Google Talk, Kalendár, YouTube alebo mapy. Zaujímavosťou je, že je dostupná aj aplikácia, ktorá dokáže pomocou kamery prečítať čiarkový kód.


A ako je na tom hudba?
Užívatelia OS Android majú k dispozícii veľké množstvo MP3 skladieb na portále Amazon.com. Skladby si môže zaplatiť a stiahnuť pomocou Wi-Fi. Avšak táto služba bude dostupná zatiaľ iba v Amerike, koncom tohto roka by sa mohla táto služba objaviť aj v Európe.

 

 

T-Mobile G1 Android


Na akom zariadení nájdem Android?
Prvé zariadenie so systémom Android prichádza od HTC s názvom T-Mobile G1. Toto zariadenie má dokonca aj výsuvnú QWERTY klávesnicu, takže veľká podobnosť medzi G1 a iPhone nie je. Ďalšie zariadenia s OS Android by mali predstaviť LG a Motorola počas budúceho roka.


Má G1 ešte nejaké zaujímavé funkcie?
Samozrejme. T-Mobile G1 je vybavený Wi-Fi a 3.5G takže to môžeme pokladať za internetové mobilné zariadenie. Dokonca v zariadení G1 môžeme nájsť 3.2 megapixlový fotoaparát s AutoFocus-om.


Kedy bude zariadenie T-Mobile G1 dostupné? 
V Európe by sa mal objaviť niekedy pred Vianocami, pravdepodobne v novembri.


V akých sieťach bude dostupný?
Iba v T-mobile, keďže je to exkluzívne zariadenie tejto spoločnosti.

 

Koľko za neho zaplatíme?
T-mobile G1 mal by byť dostupný približne za £40 (cca 1 500 SK / 49.79 €) pri mesačnej tarife s neobmedzeným internetom.

 

Zdroj: techradar.com

Matúš Pavliščák

Neprehliadnite: