iPhone 3G - Mesiac na Slovensku

Matúš Pavliščák  /  23. 09. 2008, 11:15

iPhone sa na Slovensku začal oficiálne predávať od polnoci 22. Augusta. Ponúkajú ho dvaja mobilný operátori a to v 8GB a v 16GB verzii. Predaj tohto multimediálneho mobilného telefónu asi najviac preslávil polnočný predaj, ktorý sa uskutočnil v niektorých predajniach.

Hlavné funkcie iPhone 

 
Komunikácia

iPhone zahŕňa všetky funkcie klasického mobilného telefónu. Ovládanie hovorov je veľmi jednoduché, pretože iPhone disponuje dotykovým displejom. Pri SMS správach to môže byť pre niekoho problém, keďže sa píšu pomocou klávesnice na displeji. Komunikovať so svetom iPhone dokáže pomocou Wi-Fi (802.11b/g), EDGE a Bluetooth 2.0+EDR. Keďže iPhone má prístup na internet, dá sa využiť aj aplikácia Skype, čiže bezplatné telefonovanie do celého sveta.  

  
Tefefón a písanie SMS správy 
 
 
E-maily a internetový prehliadač Safari

Emaily a prehľadávanie internetových stránok na každom kroku. To si asi hovorili ľudia z Apple, ktorí navrhovali iPhone. Vďaka 3,5 palcovému dotykovému displeju má každý používateľ iPhone dokonalý prehľad vo svojich e-mailoch a prehľadné surfovanie na internete. To zabezpečuje internetový prehliadač Safari. iPhone nerobí problémy pri otváraní e-mailových príloh typu PDF, Microsoft Word, Excel, a PowerPoint. 
 
 
  
Priehladanie e-mailov a surfovanie na internete 
 
 
Prehrávanie hudby

iPhone môžeme označiť aj ako iPod Touch s telefónom. Prehrávanie hudby a videa je pri iPhone samozrejmosťou. iPhone nezabúda ani na videa uložené na serveri YouTube, a preto je dostupná aplikácia, ktorá dokáže prehrávať aj takéto videá na internete. Avšak aplikácia by nebola potrebná, keby internetový prehliadač podporoval Flash. 
 
 
 
Prehrávanie hudby a videoklipov
 
  
GPS navigácia

S iPhone sa nikto nestratí. iPhone naviguje pomocou Google maps, ktoré sú zobrazované aj pomocou snímok Zeme z vesmíru. Pre presnejšie určenie vašej aktuálnej pozície iPhone využíva funkcie GPS a Wi-Fi. Navigačný softvér ponúka vyhľadávanie aj podľa slov, napríklad stačí zadať slovo „pizza“ a na mape sa vám zobrazia všetky pizzérie okolo vašej aktuálnej GPS pozície.
 
 
Fotografie

Na zadnej strane iPhone môžeme nájsť 2-megapixelový fotoaparát. Operačný systém iPhone obsahuje obrázkový prehliadač, ktorý sa veľmi dobre ovláda vďaka dotykovému displeju. Fotografie sa dajú veľmi ľahko zosynchronizovať medzi iPhone a PC. Poslúži na to výrobcom dodávaný softvér iTunes.
 
 
Prehliadanie fotografií
 
 

iPhone na Slovensku

iPhone začal oficiálne písať históriu na Slovensku 22. Augusta 2008. Apple však uviedol tento telefón aj vo viacerých iných štátoch Európy. Počas krátkej doby používania tohto zariadenia sa prišlo na viacero chýb. časté problémy robil slovník T9, ktorý nepodporoval slovenskú diakritiku. Tento anglický slovník sa nanešťastie nedal nikde vypnúť, takže viacero užívateľom to prekážalo pri písaní.  

Dňa 12. Septembra 2008 bola oficiálne vydaná nová verzia firmvéru pre iPhone 3G. Steve Jobs označil túto aktualizáciu za veľkú, keďže bola veľmi potrebná na zlepšenie jeho použiteľnosti. Nová verzia 2.1 opravuje všetky nedostatky, ktoré boli spozorované používateľmi iPhone 3G. Pribudla plne funkčná slovenská klávesnica so všetkou diakritikou, anglický slovník T9 ktorý automaticky nenahrádza slová, avšak na slovenský slovník T9 si budeme musieť počkať. Nový FW nepodporuje slovenčinu ako jazyk pre užívateľské rozhranie. 

Táto aktualizácia prináša aj ďalšie zlepšenia, podľa Apple by batéria mala vydržať dlhšie a synchronizácia iPhone s PC by mala trvať oveľa kratšie.


Záver

iPhone je už skoro mesiac na slovenskom trhu a zatiaľ si udržiava titul revolučného telefónu. Mnohých nadšencov tohto zariadenia dosť prekvapila cena, ktorá je trochu vyššia ako v USA. Je však otázkou času, kedy zareagujú ostatní výrobcovia mobilných telefónov a predstavia možno lepšie zariadenie, akým iPhone je.

Zdroj: apple.com/iphone

Matúš Pavliščák

 

 

Neprehliadnite: