História loga Google

Matúš Pavliščák  /  26. 09. 2008, 22:51

Každá firma, spoločnosť, či už internetový portál má svoje vlastné špecifické logo. Logo často krát vyjadruje nejakú vlastnosť alebo činnosť danej spoločnosti. Dnes si povieme o vzniku loga spoločnosti Google.

Doterajšiu, aj minulú podobu loga Google vytvorila Ruth Kedar. V logu je použitý typ písma s názvom Catull. V logu sú použité 4 farby, ktoré každému človeku, ktorý aspoň raz videl logo Google, pripomenú spoločnosť Google. Samozrejme, ako každé logo, ani logo Google sa nepodarilo hneď na prvý krát. Bolo použitých viacero typov písma, niekoľko kombinácií farieb a rozložení písma.
 
 
Prvý pokus o logo Google
Toto logo nezabralo veľa času pri tvorbe. Je v ňom použitý typ písma s názvom Adobe Garamond. Písmo je bez žiadnych ďalších úprav. Medzi písmenami "o" a "o" je zvláštny farebný vzor, ktorý má vyjadrovať nekonečnosť, čo sa zapáčilo prvým spoluzakladateľom spoločnosti Google.
 
 
Druhý pokus o logo Google
V tomto logu sa použilo písmo typu Catull. Tentokrát autorka loga experimentovala len v jednom písmene, opäť to bolo "o". Prekrížené čiary majú znamenať cieľ a precíznosť. Časť tohto loga sa aj dodnes používa, a to na konci stránky pri vyhľadávaní, kde je možné vidieť viacero písmen idúcich za sebou. 
 
 
Tretí pokus o logo Google
Tento typ loga, ktoré bolo navrhované ako oficiálne logo spoločnosti Google, označila autorka ako nemotorné a zábavné. Dva farebné kruhy, ktoré môžete vidieť na logu, majú znamenať ďalekosiahlé vyhľadávanie, ktoré spája krajiny a kultúry. Viacerým ľuďom to dosť pripomína olympijské hry, aj keď tu sú len dva kruhy. V tomto logu bol použitý typ písma ITC Leawood.  

 
Štvrtý pokus o logo Google
Zaujímavé logo, v ktorom je do písmena o nakreslená zároveň aj lupa. Táto lupa, ako aj tie čiary v druhom očku sa páčili spoluzakladateľom, no pravdepodobne im to nepasovalo spolu do kopy. Opäť aj v tomto logu bolo použité písmo Catull. 
 
 
Piaty pokus o logo Google
Tento návrh sa už dosť podobá na dnešnú verziu loga Google, avšak obsahuje lupu. V lupe je načrtnutá krivka, ktorá predstavuje úsmev. Úsmev má znamenať šťastné výsledky vyhľadávania, ktoré ja dosť často pomocou Google nájdem. Typ písma Catull je tu opäť použitý, asi kvôli svojej originalite. Oproti terajšej verzii loga je tam ešte jedna zmena, a to farba posledných dvoch písmen.  
 
 
Šiesty pokus o logo Google
Pomaly sa už blížime k finálnej verzii loga, avšak v tomto návrhu je použitý typ písma ITC Leawood a iné rozloženie farieb.
   
 
Siedmy pokus o logo Google
 
Toto je posledný návrh, ktorý nebol schválený. Keďže už pomaly finišujeme, tak môžete v tomto logu vidieť podobnosť s oficiálnym logom. Je tu len menšia zmena vo farbách posledných troch písmen, zároveň je tretie písmeno nadvihnuté. Môžete si všimnúť, že typ písma je identický s typom vo finálnej verzií.  
 
 
Finálna verzia loga Google
Toto logo nám môže potvrdiť tvrdenie, že V jednoduchosti je krása. Je tu použitý typ písma Catull. Sú tu použité len 4 farby a v pozadí môžeme vidieť slabý tieň, ktorý je mierne naklonený.  
 
 
Niekedy, ak je nejaká špeciálna udalosť alebo sviatok, Google zmení logo na jeden deň. Napríklad naposledy sme sa mohli stretnúť s každodennou zmenou loga Google pri Olympijských hrách 2008 v Pekingu. Určite si pozrite galériu týchto zmien loga.
 



V tomto článku som sa Vám snažil aspoň trošku priblížiť vývoj loga, ktoré každý človek používateľ internetu určite pozná. Neviem si pomôcť, ale mne sa to logo páči. Páči sa mi hlavne tá jednoduchosť. A myslím si, že nie som jediný.
 
 
Zdroj: wired.com a google.com

Matúš Pavliščák
 
 

Neprehliadnite: