Surfujte v 3D už dnes!

Marek Molnár  /  22. 09. 2008, 08:11

Netradičnú, zato veľmi zaujímavú surfovaciu metódu predstavila firma ExitReality, z austrálskeho mesta Melbourne. Pomocou jej metódy sa dá na internete surfovať v 3D! Vytvorila nový kyberpriestor, kde kľúčovým, je práve slovo PRIESTOR.

Krátky príbeh:
Kráčam po meste. Na megabilboarde hore na mrakodrape roluje moja stránka. Jednotlivé linky z nej ma obklopujú v rôznych podobách. Na zábradlí mám link na svoj fotoalbum. Stačí jeden klik a fotky mojej lásky sa objavia v rade na výkladoch obchodov. 

V strede námestia je moje ferrari, čo som si do detailu nakreslil v 3d Studiu a  vedľa neho niekto stojí a pozerá na mňa. Nejaký vyholený černoch. Prichádza správa. Aha, ten černoch je moja polovička, prečo si ale vybrala takéhoto avatara? V meste nás to už nebaví, kliknem a sme na slnkom zaliatej pláži.

Fikcia? Nie, vo virtuálnej realite je už toto skutočne možné!


 

Autor novej metódy prechádzania po webe, Danny Stefanic je zrejme fanúšikom Johnyho Mnemonica. Tento spôsob surfovania vymyslel už pred trinástimi rokmi a odvtedy ho vyvíja.

V princípe ide o 3d viruálne svety, v ktorých sa vidíte z pohľadu tretej osoby podobne, ako v akejkoľvek 3d hre. (Gothic, Max Payne a podobne) Do nami vytvoreného sveta sú implementované prvky zo stránky, ktorú si vyberiete.  Celá stránka niekde roluje a jej časti sú rozhádzané okolo. Od podlahy po strop. Nevisia však samoúčelne v priestore, ale sú "nalepené" na rôzne objekty. Implicitne je našim prvým priestorom vysoká uzavretá miestnosť.

Vynikajúce je, že tento svet nemá pevne určený charakter. Do svojho 3d sveta môžete implementovať vlastné prvky. Ak sa vám nechce, alebo neviete vytvárať objekty v 3d, máte možnosť vyhľadávania takýchto objektov na celom internete. Je ich skutočne dosť.

Ďalšou vlastnosťou tohoto sveta je, že môžete vidieť návštevníkov svojej stránky, ako iných pohybujúcich sa avatarov. Musíte však byť všetci prihlásený. Takto môže vzniknúť celá virtuálna komunita. Nepodarilo sa mi zistiť ako je ošetrený systém pri stránkach s niekoľko tisíc návštevníkmi naraz, kde by bolo samotné zobrazenie zrejme dosť problematické. 

Avšak dostať sa do virtuálneho sveta je  jednoduché. Stačí si nainštalovať plugin, ktorý má iba 3,5 MB,  do svojho internet explorera. Inštalácia je rýchla a bezproblémová. V prípade, že máte otvorené okno prehliadača, ste počas inštalácie vyzvaný na jeho zavretie. Alternatívne prehliadače okrem Firefoxu nie sú podporené. 

 


Na stránke  news.cnet.com bola metóda podrobená pomerne tvrdej kritike. Celkovo má naozaj celá koncepcia množstvo múch a na klasické surfovanie sa nehodí. (nehovoriac o tom, ak máte u svojho providera predplatené množstvo dát)

Napriek tomu považujem celý projekt za výborné oživenie. Okrem toho vývoj v oblasti 3D ide raketovo vpred. Čudujem sa, že nikto nevyzdvihol možnosť komunikácie s reálnou 3D osobou vo virtuálnom svete. Viem si živo predstaviť, že dnešná komunikácie chtivá mládež by mohla takúto formu komunikácie pozitívne prijať. Ešte dorobiť hlasovú službu a bolo by to dokonalé.

Bude zaujímavé sledovať, či bude projekt verejnosťou pozitívne prijatý a rozšíri sa, alebo zapadne kybernetickým prachom. V každom  prípade odporúčam aspoň vyskúšať.

Na nasledovnom videu môžete vidieť predstavenie novodobej surfovacej metódy.

 

zdroj:http://www.exitreality.com

d3agl3

Neprehliadnite: