Počítače stále viac ohrozuje trójsky kôň vykrádajúci údaje z online hier a virtuálnych svetov

Tlačový servis  /  16. 09. 2008, 00:00

Trójske kone označované ako Win32/PSW.OnLineGames sú stále najčastejšie detegovanou hrozbou v celosvetovom meradle. V auguste táto hrozba dosiahla až 16,13% spomedzi všetkých zachytených počítačových infiltrácií.

Agresivita tvorcov uvedenej hrozby je varovaním pre všetkých používateľov, ktorí využívajú služby najrôznejších online aplikácií, či už ide o virtuálne svety ako Second Life alebo hráčsky zamerané servery ako World of Warcraft. Strata prihlasovacích údajov, ich následné obchodovanie (aj na serveri eBay) a zneužitie je už bežné.

Na druhom mieste globálneho rebríčka je v auguste zmes infiltrácií INF/Autorun (3,74%), využívajúcich automatické spustenie vložených médií. Tretie a štvrté miesto patrí adware aplikáciám Win32/Adware.Virtumonde (3,33%) a Win32/Toolbar.MyWebSearch (3,16%).

Novinkou medzi globálne najrozšírenejšími hrozbami bol v auguste Win32/TrojanDownloader.Swizzor.D (1,89%). Ten je primárne určený na sťahovanie a inštaláciu adware. Nie je primárnou infekciou skôr nástrojom, ktorý jeho tvorcovia využívajú na sťahovanie rôznych škodlivých komponentov na už infikovaný počítač. Na napadnutných či podozrivých stránkach existujú aj kópie Swizzor.D predstierajúce optimalizačný nástroj pre P2P (výmenné) siete, napríklad BitTorrent.

Neprehliadnite: