Slovenskí študenti brali na NAG 2008 iba prvé miesta

Tlačový servis  /  16. 09. 2008, 00:00

Na 3. ročníku medzinárodnej súťaže mladých sieťových špecialistov Networking Academy Games (NAG) 2008, ktorá sa konala v Brne, slovenskí študenti zvíťazili vo všetkých troch kategóriách.

Ako informoval koordinátor programu Cisco Sieťových akadémií v SR František Jakab, v kategórii UNI zvíťazil Vlado Michalec zo Slovenskej technickej univerzity Bratislava, v kategórii PT Marcel Ďuriš zo Spojenej školy Handlová a v súťaži trojčlenných tímov HS3 Martin Bašti, Metod Rybár a Patrik Brigant, ktorí tiež študujú na handlovskej strednej škole. „Všetko sú to odchovanci regionálnej bratislavskej sieťovej akadémie RCNA FIIT. Študenti zo Slovenska obsadili vo všetkých uvedených kategóriách aj tretie miesta. Cisco Networking Academy nominovalo víťazov na septembrovú medzinárodnú súťaž EuroSkills 2008 v Rotterdame zameranú na priemyselné odvetvia, kde nás bude reprezentovať štvorčlenné družstvo.

NAG 2008, ktoré sa konalo na Fakulte informatiky VUT Brno, bolo vyvrcholením národnej súťaže budúcich profesionálov v oblasti IT so zameraním na počítačové siete Cisco Olymp. Súťaž pozostávala zo skúšky teoretických vedomostí a riešenia praktických úloh. Slovenskí študenti obstáli v konkurencii svojich rovesníkov z Česka, Maďarska, Nemecka, Talianska, Ukrajiny, Bulharska a Rumunska. „Je to dôkaz, že program Sieťových akadémií je u nás na veľmi vysokej úrovni a jeho absolventi môžu byť vynikajúcimi zamestnancami,“ zdôraznil F. Jakab.

 

Vstupenka na vysokú školu

Zviditeľnenie takéhoto formátu naša škola ešte nezažila. Veď tímy Spojenej školy Handlová obsadili obe postupové miesta zo Slovenska a úspech v Brne to ešte umocnil. Myslím, že na tom má veľký podiel aj práca lokálnej Cisco sieťovej akadémie a úspešné zapojenie školy do uznávaného medzinárodného programu Sieťových akadémií,“ konštatoval inštruktor Ján Krausko, ktorý študentov pripravoval. Pre žiakov je podľa neho veľkým prínosom, že ich poznajú inštruktori pre počítačové siete z popredných slovenských univerzít, čo im uľahčí ďalšie štúdium, ako aj dostať sa ľahšie na vysokú školu. „Bodové ohodnotenie mi už teraz umožňuje byť prijatý na výšku,“ pripustil M. Bašti z víťazného tímu.

Prodekan Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity Bratislava Pavol Čičák potvrdil, že súčasný mechanizmus prijímacieho konania bude potrebné modifikovať vzhľadom na spoločenskú situáciu. Všetci záujemcovia o štúdium doteraz museli absolvovať prijímacie skúšky, hoci išlo o mimoriadne nadaných študentov. „Ale, samozrejme, že okrem výsledkov prijímacej skúšky do celkového bodového hodnotenia zarátavame všetky aktivity. ktoré študenti robili nad rámec stredoškolských študijných povinností. Ak uchádzač o štúdium preukáže, že absolvoval semestre v lokálnej sieťovej akadémii, zohľadníme mu to,“ dodal P. Čičák.

Víťazi súťaží ako NAG 2008 to majú ľahšie aj pri hľadaní zamestnania. Prodekan Slovenskej technickej univerzity tvrdí, že slovenské i zahraničné podniky dokážu absolventov zaujímavo motivovať a mnohí pre nich začínajú pracovať už počas štúdia. „Z osobných skúseností viem, že úvodné platové ponuky týchto firiem sú oveľa vyššie ako napríklad základné platy na našej univerzite. Zakladajú celoeurópske centrá, kde potrebujú odborníkov vlastniacich priemyselné certifikáty, a ich odbornosť vedia aj náležite ohodnotiť,“ zdôraznil.

 

Kedy sa zastaví únik mozgov

Napriek úspechom, ktoré dosahujú študenti pripravovaní na Slovensku, veľa z nich odchádza študovať do zahraničia. Len v susednej Českej republike študuje na vysokých školách zhruba 8000 študentov zo Slovenska. „Odbornosť na našich vysokých školách rozhodne nie je nižšia. Slováci odchádzajúci študovať do zahraničia sú väčšinou motivovaní osobnými ambíciami. Chcú odísť z domu, zmeniť prostredie. Budeme musieť klásť oveľa väčší dôraz na to, aby absolventi sieťových akadémií zostávali študovať a potom i pracovať na Slovensku,“ povedal P. Čičák.

 

Každá vysoká škola či firma by mala byť rada, keď získa takých mladých ľudí, akých sa im podarilo vychovať napríklad v Handlovej. Ale treba ich vedieť aj oceniť. „Prvé, čo urobím na prvej hodine pred ich spolužiakmi, uzavriem im polročnú známku. Samozrejme jednotku, veď sú to vo svojom študijnom odbore majstri Slovenska aj majstri Európy pre rok 2008. Nebudú však v žiadnom prípade zaháľať. Počítam s nimi ako s asistentmi pri príprave ich nasledovníkov. Našou snahou je vybudovať v Handlovej liaheň budúcich sieťových profesionálov,“ dodal J. Krausko, inštruktor Cisco sieťovej akadémie na Strednej priemyselnej škole v Handlovej.

Neprehliadnite: