Lenovo vstupuje na trh s mobilnými pracovnými stanicami: uvádza ThinkPad W700

Tlačový servis  /  16. 09. 2008, 00:00

Spoločnosť Lenovo predstavuje ThinkPad W700 - novú mobilnú pracovnú stanicu vybavenú 17-palcovým displejom. Model využíva najnovšie technológie a inovácie, vďaka čomu dokáže splniť požiadavky tých najnáročnejších užívateľov vyžadujúcich maximálny dátový i grafický výkon.

Ako vôbec prvý výrobca na svete uviedla spoločnosť Lenovo do mobilnej pracovnej stanice zabudovaný digitizér1 a tiež funkciu pre kalibráciu farieb. Popri týchto novinkách sa nová pracovná stanica môže pochváliť aj ďalšími zaujímavými aspektmi, ako je nová mobilná grafická karta NVIDIA Quadro FX, najnovší štvorjadrový Intel procesor, možnosť použiť dva pevné disky v konfigurácii RAID, až 8GB vysokorýchlostnej pamäte DDR3, skvelá konektivita a vynikajúca multimediálna vybavenosť, vrátene voliteľnej optickej mechaniky s Blu-ray™ a DVD. To všetko robí z mobilnej pracovnej stanice ThinkPad W700 jednotku vo svojej kategórii.

 

So ThinkPadom W700 sa nám podarilo vyvinúť úplne nový druh mobilnej pracovnej stanice,“ hovorí Peter Hortensius, viceprezident spoločnosti Lenovo zodpovedný za divíziu notebookov. „Žiadny iný výrobca osobných počítačov neponúka mobilnú pracovnú stanicu, ktorá by sa vyznačovala takým výkonom a toľkými jedinečnými funkciami a črtami ako ThinkPad W700. Lenovo ThinkPad W700 je pracovná stanica, ktorá dodá našim klientom požadovaný výkon v teréne ako aj v kancelárii.“

 

Trh s mobilnými pracovnými stanicami vykázal podľa údajov agentúry IDC v minulom roku nárast o plných 60 percent, pričom rovnaký rast bol zaznamenaný už od roku 2002. Lenovo ThinkPad W700 je presvedčivým dôkazom o tom, že spoločnosť Lenovo má o tento trh veľký záujem a nový model doplní v ponuke aj ďalšia pracovná stanica W500 a modely ThinkStation S10 a D10. So zvyšujúcou sa mobilitou pracovníkov v pracovných oblastiach, ako je vytváranie digitálneho obsahu, 3D dizajn a výroba, digitálna fotografia, výskum (vrátane ropného a plynárenského priemyslu), vzrastajú požiadavky na plnohodnotný výkon mobilných pracovných staníc. Inak povedané, zákazníci dnes požadujú od mobilných staníc rovnaký výkon, aký im ponúkajú stolové pracovné stanice.

 

Jedinečné a na trhu ojedinelé inovácie

Pri návrhu mobilnej pracovnej stanice ThinkPad W700 sa Lenovo pýtalo priamo užívateľov a zapracovávalo ich návrhy a pripomienky. Výsledkom sú nezvyčajné vylepšenia, ako napríklad integrovaný digitizér a kalibrácia farieb. Na vývoji týchto dvoch úplne nových funkcií spolupracovala spoločnosť Lenovo s výrobcom procesorov, spoločnosťou Intel. Funkcie sú určené pre profesionálnych tvorcov digitálneho obsahu a pomáhajú jednoducho konfigurovať obraz, ktorý je možné mapovať buď na celú obrazovku, alebo na vopred definované miesto. Profesionálni užívatelia, a to najmä fotografi využívajúci digitálny fotoaparát, ocenia integrovanú kalibráciu farieb, pretože práve farby hrajú v ich práci kľúčovú úlohu. Pri kalibrácii sa automaticky nastaví farba displeja, a to za polovičný čas oproti použitiu externej kalibrácie. Výsledkom je presnejší a realistickejší obraz. V kombinácii s novým štvorjadrovým procesorom ponúka mobilná stanica špičkový výkon i grafiku, ktoré sú kľúčovými podmienkami pre vytváranie verného digitálneho obrazu.

 

Špičkový výkon

Mobilná pracovná stanica ThinkPad W700 je vybavená tými najmodernejšími technológiami, vrátane štvorjadrového procesoru. Stanicu je možné rozšíriť až na 8 GB pamäte a k tomu aj ďalšími 2 GB pamäte Intel Turbo Memory. Spoločnosť Lenovo súčasne ponúka modely vybavené technológiou Intel vPro. Mobilnú pracovnú stanicu je možné osadiť dvomi internými pevnými diskami, vrátane použitia SSD diskov. Mobilná stanica ThinkPad W700 ponúka ako grafickú kartu NVIDIA Quadro FX2700M, tak aj 3700M Open GL s až 1GB grafickej pamäte. Táto výbava zabezpečuje na 17-palcovom displeji skutočne vynikajúci výkon. Pevné disky je možné zapojiť na RAID 0, a zaistiť tak užívateľom lepší a pohodlnejší prístup k dátam než pri bežnom spôsobe zápisu. K dispozícii je tiež aj metóda RAID 1 pre zrkadlové ukladanie dát.

 

Mobilná pracovná stanica je vybavená bezdrôtovým pripojením WiFi. Okrem toho sa užívatelia môžu ku stanici pripojovať bezdrôtovo cez štandard Bluetooth alebo aj cez technológiu ultraširokopásmového bezdrôtového pripojenia (UWB). Modely s podporou štandardu WiMAX budú na trh uvedené v priebehu tohto roku.

 

Úplne nová úroveň kvality displeja a multimediálneho výkonu

Ako vôbec prvý výrobok spoločnosti vybavený 17-palcovým displejom ponúka mobilná pracovná stanica ThinkPad W700 vynikajúci grafický výkon, ktorý je výsledkom použitia špičkových technológií. Voliteľný displej WUXGA je až dvakrát jasnejší než displeje predchádzajúcich modelov pracovných staníc. Displej so 72% rozšíreným farebným priestorom ponúka o 50 % vyššiu intenzitu farieb. Vysoké rozlíšenie, extrémny jas a široká paleta farieb ponúkajú v kombinácii s grafickým riešením NVIDIA Quadro FX MXM zážitok, ktorý sa nedá porovnať s akoukoľvek inou mobilnou pracovnou stanicou. Medzi externými konektormi ThinkPad W700 podporuje Dual Link DVI, ďalej je tu port pre externý displej a port VGA. V počítači nechýba univerzálna čítačka pamäťových kariet a pre pripojenie periférnych zariadení je k dispozícii 5 USB portov. To všetko neuveriteľne uľahčuje prístup a prenos digitálneho obsahu. K tomu je možné si k počítaču dokúpiť kompaktnú čítačku flash pamätí a napaľovačku podporujúcu formáty DVD a Blu-ray. Je tu tiež možnosť prikúpiť si aj replikátor portov s ďalšími možnosťami ako – eSATA, digitálny monitor, audio porty a ďalšie.

 

Mobilná pracovná stanica je prispôsobená pre maximálny výkon. Umožňuje úpravy v BIOSe, vypínanie jednotlivých portov, ponúka aj voliteľnú čítačku odtlačkov prstov, čítačku smart kariet a podporu kompletného šifrovania pre pevný disk. Mobilná pracovná stanica bude vybavená viac ako 20 certifikátmi od nezávislých výrobcov softvéru.

 

Naši konštruktéri používajú pracovné stanice Lenovo ThinkStation pre projektovanie monopostov Williams-Toyota FW31. Vďaka ich výkonu môžu pracovať rýchlejšie a presnejšie než konkurencia,“ chváli počítače IT manažér stajne AT&T Williams Chris Taylor. „Sme veľmi radi, že spoločnosť Lenovo ponúka špičkový výkon, na ktorý sme si od nej zvykli, už aj v mobilnom riešení.“

 

Cena a dostupnosť

Mobilná pracovná stanica ThinkPad W700 bude uvedená na slovenský trh v priebehu októbra. Cena mobilnej pracovnej stanice bude spresnená pri uvedení na slovenský trh.

 

1 - digitizér (tablet) – zariadenie na prevod obrazu do digitálnej formy, skladá sa z pevnej podložky obsahujúcej zariadenie generujúce elektromagnetické pole a z pohyblivého snímacieho zariadenia v podobe pera

Neprehliadnite: