Taliani dosiahli rekord v bezdrôtovej rýchlosti prenosu dát

Martin Tomšík  /  17. 09. 2008, 00:00

Talianski vedci v nepretržitom dvanásťhodinovom experimente prekonali svetový rekord v bezdrôtovom prenose dát. Z jedného miesta na druhé preniesli dáta rýchlosťou až 1,2 Tb/s.

Podarilo sa im tak predbehnúť Kórejský vedecký tým, ktorému až doteraz patrilo prvé miesto v bezdrôtovom prenose dát s rýchlosťou 160 Gb/s.

Dáta boli pri novom svetovom rekorde prenášané pomocou technológie Optika vo voľnom priestore (FSO), ktorá využíva lasery alebo blikajúce LED diódy, ktoré pôsobia ako vlákno optiky bez použitia optického kábla.

Prenos dát pomocou tejto technológie je jednoduchý. Stačí, ak si zvolíte dva body, ktoré sú na seba priamo nasmerované . Jeden z týchto dvoch bodov bude slúžiť ako vysielač a druhý ako prijímač. Vysielač bude vysielať presné kvantá energie výkonným laserom alebo diódou v terahertzovom spektre. Prijímač bude zasa prijímať svetelný signál, ktorý spracuje podobne ako prijímač dát z optického kábla.

Problémy pri tomto prenose však spôsobuje hmla a smog, zatiaľ čo sneh alebo dážď nie.

 

O novom svetovom rekorde v bezdrôtovom prenose dát a viac o tejto technológii sa môžete dozvedieť zo stránok hothardware.com , corriere.it a engadget.com .

Neprehliadnite: