Miniprojektor ide do predaja

Martin Šajna  /  16. 09. 2008, 15:58

Vreckové projektory boli vždy jedným z najočakávanejších vynálezov. Ich éra práve oficiálne začala. Ale už nehovoríme iba o prototypoch na vedeckých výstavách, ale rovno o spustení predaja.

Podľa portálu PopSci firma 3M spúšťa predaj vlastného projektora. Jeho označenie je MPro110 a mal by sa predávať za $359 (v prepočte asi 7572 Sk), čo je zaujímavá cena za prístroj, ktorý môže slúžiť ako lacná alternatíva domáceho kina.

 

Projektor, ktorý sa zmesti do dlane

 

Prístroj neobsahuje reproduktor, však povedzme si pravdu pri jeho malých rozmeroch, by i tak neposkytoval dostatočné ozvučenie. V osvetlenej miestnosti dokáže vytvoriť obraz s uhlopriečkou cca 27 cm. Po zhasnutí svetiel sa tento rozmer môže zmeniť až na cca 1,27 metra, čo dokazuje video. Projektor má jednoduchý vzhľad sivej krabičky vpredu s ovládačom zaostrovania.

 

Poskytuje video výstup o rozmeroch VGA (480 × 640 pixelov) a môžete ho pripojiť na notebook, DVD prehrávač, digitálny fotoaparát, PSP, iPod, iPhone alebo takmer na akékoľvek zariadenie s video výstupom. A teda použiť ho na prehrávanie prezentácii, filmov, hier atď.

 

Miniprojektor pracuje na základe LED lampy a malého LCOS displeja (variácia LCD displeja, ktorý sa používa v digitálnych projektoroch). V Amerike sa začne predávať 30. septembra. O uvedení na iné trhy zatiaľ nie sú informácie. 3M dúfa, že sa im podarí technológiu vtesnať aj do mobilných telefónov. (Samotná projekčná jednotka váži necelých 21 gramov.)

 

Zdroje:

http://www.3m.com

http://www.popsci.com

 

 

Martin Šajna aka artii | www.qwera.sk

Neprehliadnite: