Týždeň s Google Chrome

Martin Šajna  /  15. 09. 2008, 10:31

Je tomu akurát týždeň, čo som vymenil Safari za Chrome, a tak sa chcem s vami podeliť o môj názor na tento zaujímavý prehliadač od Google. Ak chcete vedieť, čo sa podarilo a čo treba doladiť, tak čítajte ďalej.

V svojej zas nie tak dlhej počítačovej histórii som prešiel od Internet Expoloreru cez Mozillu, Firefox, Operu až ku Safari. A tam som na dlhšiu chvíľu zastal, lebo ma upútala jeho jednoduchosť a oku lahodiaci vzhľad. Ale niektoré veci ma na ňom aj mrzeli, ako napríklad nefungujúce vyhľadávanie podľa prvého písmena v tzv. vysúvacom menu (napr. ak si vyberáte krajinu pôvodu) a občas slabá podpora JavaScriptu. Samozrejme aj časté zmrznutie a vysoké pamäťové nároky - hlavne pri mojom spôsobe používania - potrebujem mať otvorených minimálne 10 stránok naraz.

 

Google Chrome

Známa mi poradila Chrome, že je to novinka od Google a že sa jej zatiaľ pozdáva. Tak som si prezrel jeho stránku a po krátkom uvažovaní stiahol. Následne nainštaloval. Dosť ma zarazilo, keď som jeho zložku neskôr hľadal v priečinku "Program Files" a našiel ju zahrabanú kdesi v Users/appdata/local... (mrzí ma, že neviem, či mi to ušlo alebo sa predvolená destinácia nedá zmeniť). Každopádne program zaberá príjemných cca 27 MB. Webový prehliadač Google Chrome si môže stiahnuť vo viac ako tridsiatich jazykových mutáciách, medzi ktorými nechýba ani slovenčina. Je dostupný pre OS Microsoft Windows XP a Vista.

 

Vzhľad prehliadača je veľmi jednoduchý a preto má svoje čaro. Horná lišta, ktorá by len zavadzala sa vytratila a namiesto nej sú hneď karty (taby). To však neplatí pri oknách otvorených JavaScriptom, ako je napr. rýchla pošta na Pokeci - tie maju celú hlavičku.

 

Rychla pošta ma hlavičku

 

Vráťme sa však ku hlavnému oknu, kde máme navrchu karty a pod nimi sa nachádza toolbar (lišta s nástrojmi). Nájdeme v ňom tlačítka (šípky) pre pohyb v histórii prehliadania, ktoré pri dlhšom podržaní zobrazia celú históriu. Vedľa je tlačítko obnovenia. Ďalej nájdeme tlačítko pre pridanie záložky - tomu sa budem ešte venovať neskôr.


Smerom doprava nasleduje veľké multifunkčné textové pole, ktoré slúži pre zadávanie adries, ale takisto aj ako vyhľadávacie pole. Načítavanie môžete zastaviť pomocou krížika (X), ktorý sa objaví namiesto potvrdzovacej šípky na konci poľa s adresou. Za ním nasledujú už iba nastavenia pre aktuálnu stránku a nastavenia celého Google Chrome.

 

Google Chrome Toolbar

 

Pod lištou mám zapnuté zobrazovanie záložiek, štandardne je vypnuté. Importovanie nastavení a záložiek funguje jedine z Internet Exploreru alebo Firefoxu. Veľmi by pomohlo, ak by sa dali načítať z HTML súboru so záložkami.

Vráťme sa ešte ku pridávaniu záložiek. Je to veľmi jednoduché, kliknete na tlačítko s typickou hviezdičkou a pridanie je hotové. V okienku, ktoré sa objaví môžete zmeniť názov aj umiestnenie - toto vysúvacie menu obsahuje len posledne priečinky, ak chcete viac zvoľte možnosť "Vybrať iný priečinok". Ak chcete pridať ako záložku nejaký odkaz, stačí ho pretiahnuť na panel. Práca so záložkami je veľmi jednoduchá, môžete ich rôzne presúvať a vnárať do priečinkov.

 

Ovládanie

Prehliadač je celkom rýchly, čo sa týka načítavania stránok aj spustenia. Pracuje sa s nim veľmi pohodlne, samozrejmosťou je funkčnosť skratiek Ctrl + T pre novú kartu. Tá sa vám otorí v špecialnom rozložení - obsahuje 9 náhľadov najviac navštevovaných stránok, pole pre vyhľadávanie v histórii, deväť posledne pridaných záložiek a 3 naposledy zatvorené stránky.

 

Nová karta so špecialnym rozložením

 

Stlačením Ctrl + W zatvoríte kartu alebo okno, Ctrl + R stránku obnovíte a Ctrl + F spustíte vyhľadávanie na stránke, ktoré je spracované veľmi dobre. Vyhľadáva sa už počas písania a nájdené výrazy sa na stránke označia farebne. Písmo na stránkach môžete zväčšiť pomocou Ctrl + a zmenšiť s Ctrl  -.

 

Download (sťahovanie) je takisto minimalistický a prebieha na lište, ktorá sa vytvorí na spodnej strane karty. Pokračuje i po jej zavretí. Pochváliť musím aj veľmi prehľadnú históriu s vyhľadávaním - dostanete sa k nej po stlačení Ctrl + H.

 

Výhody prehliadača

Hlavnou výhodou je určite pole s adresou kombinované s vyhľadávaním v histórii, záložkách a za pomoci Google aj na internete. Stačí napísať, čo chceme a počkať zopár sekúnd, kým sa vyhľadá jedna stránka, zvyčajne asi tá ktorú hľadáme, ak nie, stačí stlačiť Enter a dostaneme sa rovno na stránky Google do klasického vyhľadávania. Samozrejmosťou sú aj funkcie ako napr. kalkulačka, o ktorej možno väčšina bežných uživateľov ani nevie.

 

Jedno pole pre všetko

 

Ďalším veľmi podareným prvkom je skvele zvládnutá práca s oknami - z okna môžete spraviť kartu a z karty samostatné okno. Zaujímavá je aj možnosť presunu kariet medzi jednotlivými oknami :-).

Zobrazenie zdrojového kódu je prepracované a zobrazí sa na novej karte. Adresy v texte sú klikateľné; teda ak si chcete otvoriť povedzme css súbor; ušetrite si kopírovanie. Tagy sú farebne rozlíšené.

Tí čo používali Firefox si možno zvykli nato, že ich prehliadač upozorňoval na pravopisné chyby. Toho sa dočkáte i v Chrome. Funkcie ako ukladanie hesiel a obnovenie naposledy otvorených stránok snáď netreba ani spomínať.

 

Nevýhody prehliadača

Odkazy na posledne zatvorené stránky ostávajú na novej karte len chvílku aj keď priestoru je tam dosť. Aby ste ich znovu získali musíte spustiť históriu.

Nemožnosť importovať záložky zo súboru som už spomínal, ale väčší problém je export záložiek. Keďže exportovať sa nedajú vôbec.

Nastavenia prehliadača sú podľa môjho názoru trochu obmedzené, teda napríklad pri vyhľadávaní v poli s adresou, bolo by užitočné, ak by sa dal nastaviť počet stránok takto vyhľadaných a neobmedzovať sa len na jednu. Taktiež by som tvorcom odporúčal porozmýšľať nad editorom cookies a skinovaním, síce táto verzia je ozaj veľmi vkusná, predsa len ja som skôr na zelenú. Zaujímavé by bolo aj vypnutie zobrazovania obrázkov, či reklamy.

 

Zhodnotenie

Celkovo hodnotím prehliadač dosť pozitívne, keďže sa zatiaľ jedná len o beta verziu. Je jasné, že autori sa trochu inšpirovali aj od konkurencie, ale prečo by mali užívatelia Chrome prísť o osvedčené funkcie, ktoré už poznajú?

Ak Vás omrzel Váš starý prehliadač, určite Chrome od spoločnosti Google minimálne vyskúšajte. Možno, že v ňom nájdete to pravé pre seba. A keď nie, tak vždy ho môžete odinštalovať.

 

Stiahnuť si ho môžete tu: www.google.com/chrome

 

Martin Šajna aka artii
www.qwera.sk

Neprehliadnite: