Apple priznala, že nie ona vynašla iPod

Marek Molnár  /  11. 09. 2008, 00:00

Úplne pravdu vraví Chris Matyszczyk (cnet): Toto je na filmový scenár. Príbeh nezačína pri obrovskom, prekvapivom úspechu renomovanej firmy, ale pri obchodníkovi s nábytkom. Tento podnikateľ zatiaľ nevidel ani halier za nápad, ktorý poslednú dobu bezpochyby najviac ovplyvnil dnešnú digitálnu kultúru.

Táto verzia histórie iPodu pochádza iba z jediného zdroja, ergo nie je úplne dôveryhodná. Konkrétne ide o Londýnsky  Daily Mail. Ten tvrdí, že v staršom súdnom procese bola firma Apple nútená priznať, že nie je autorom pôvodnej myšlienky na iPod. Táto myšlienka sa viaže k menu Kane Kramer.

Apple je v súdnom procese s firmou Burst.com, ktorá od roku 2006 tvrdí, že niektoré prvky iPodu pochádzajú  od nich. Požadujú odškodné 10 miliónov dolárov. (V podobnom procese od Microsoftu 60 miliónov) Apple  kontrovala zaplatením letenky pre Kanea Kramera, aby dokázala, že tento nápad mal on ešte pred Burst.com.


Krammer ukázal svoje poznámky z roku 1979, ktoré zobrazujú akúsi hraciu skrinku z umelej hmoty, ktorá dokáže prehrať 3,5 minútovú nahrávku.
Nazval svoj stroj  IXI a zaštítil ho celosvetovým patentom. Na nešťastie v roku 1988, keď mal obnoviť ochrannú známku, však nedisponoval sumou 105 tisíc dolárov, potrebných na túto operáciu. Ochrana teda prestala platiť.

Apple rokuje s Krammerom o sume, ktorú mu poskytne, ako za tento nápad, tak aj za ďalšie vynálezy na ktorých pracuje.

d3agl3

Neprehliadnite: