Top secret vo vlaku a iné kauzy v UK

Tlačový servis  /  08. 09. 2008, 18:54

Ukradli osobné údaje okolo 5000 väzenských dozorcov vo Veľkej Británii. Informovalo o tom News of the World.

Údaje ako číslo sociálneho poistenia, osobné číslo, adresa a podobne, boli umiestnené na externom disku. Tento disk mal byť vo vlastníctve firmy EDF, ktorá je jednou z firiem, ktoré spracovávajú dáta pre ministerstvo spravodlivosti.

Kuriozitou pri tom je, že sa to stalo ešte v minulom roku v júli. Bývalý Britský minister vnútra a momentálne minister zahraničných vecí  Jack Straw sa o tejto záležitosti nikdy oficiálne nedozvedel. Informácia sa k nemu dostala práve z nového čísla News of the World. Nečudo, že mu stúpol tlak a chce dať hĺbkovo vyšetriť, čo sa stalo a prečo o tom nebol informovaný. 

 

Toto pri tom nie je prvý podobný prípad. Veľká vnútropolitická aféra sa rozpútala minulý rok v novembri, keď bez stopy zmizli údaje všetkých, ktorí dostávali sociálne platby. Napríklad prídavky na deti. Toto sa týkalo až 25-tich miliónov britských občanov. Premiér Gordon Brown sa musel ospravedlniť v dolnej snemovni a riaditeľ daňového úradu podal demisiu.

Niekoľko týždňov nato zmizli údaje 3 miliónov občanov, ktorí sa prihlásili na psychologické vyšetrenie potrebné pre získanie oprávnenia viesť motorové vozidlo.

Krátko na to zmizol notebook, v ktorom sa nachádzali osobné údaje uchádzačov do vojenského ľodstva.

No a na koniec tento rok  v júni zmizli akty označené ako "Top secret", alebo prísne tajné. Tieto nechal vo vlaku zábudlivý úradník. Tieto materiály obsahovali okrem iného 7 stranovú správu tajnej služby o vodcovi teroristickej organizácie al-Kaida a o pripravenosti Irackých bezpečnostných zložiek.

Zdá sa, že vo Veľkej Británii je pojem bezpečnosť údajov neznámy.

D3agl3

Neprehliadnite: