Finančný a retailový sektor je na duálne zobrazovanie pripravený

Tlačový servis  /  27. 08. 2008, 00:00

Od nedele 24. augusta sa začne na Slovensku tzv. obdobie duálneho zobrazovania cien. Podľa Mariana Mayera z Aston ITM sú všetci klienti tejto softvérovej spoločnosti z finančného a retailového sektoru na dvojité uvádzanie cien pripravení, preto sa zákazníci môžu postupne začať oboznamovať s budúcou národnou menou. Stanovený termín nemusia stihnúť iba niektoré menšie spoločnosti, ktoré sa naň nepripravovali v dostatočnom predstihu.

Od nedele 24. augusta sa začne na Slovensku tzv. obdobie duálneho zobrazovania cien. Podľa Mariana Mayera, business development manažéra zo softvérovej spoločnosti Aston ITM, je finančný a retailový sektor na dvojité uvádzanie cien pripravený: „Všetci naši klienti, napríklad z oblasti poisťovníctva či internetového predaja, ktorých sme v predstihu upozornili na nutnosť aktualizovať softvér, už majú v súčasnosti plne funkčný systém duálneho zobrazovania výsledných cien. Ich zákazníci sa preto môžu začať postupne a pohodlne oboznamovať s našou budúcou národnou menou.“

 

Firmy, ktoré s implementáciou prepočítavacích aplikácii do pokladní alebo finančných softvérov nečakali do poslednej chvíle, spravili dobre. Tie, čo s prípravou systému dvojitého zobrazovania otáľali až doteraz, môžu mať problém dodržať termín. „Na podobné zákazky je v súčasnosti veľký nápor a niektoré, hlavne menšie firmy, nemusia stanovený termín stihnúť. Bude ich ale minorita. Veľkým hráčom z finančníctva alebo retailu, ktorým ide o dobrú reputáciu, by sa to stať nemalo,“ doplnil Mayer. Firmám, ktoré duálne zobrazovanie nezavedú včas, hrozia sankcie od Slovenskej obchodnej inšpekcie.

 

Slovenským predajcom tovarov a poskytovateľom služieb vznikne od nedele 24. augusta 2008 povinnosť zobrazovať na všetkých bločkoch, faktúrach či výplatných listinách výsledné ceny popri slovenských korunách informatívne aj v eurách Po zavedení eura sa bude v duálnom zobrazovaní cien povinne pokračovať do konca roku 2009 v opačnom garde. Na dokladoch budú všetky ceny, vrátane čiastkových, zobrazené v eurách, iba výsledná suma bude informatívne aj v slovenských korunách. Vláda ako prejav dobrej vôle voči zákazníkom odporúča pokračovať obchodníkom v duálnom zobrazovaní cien aj v prvom polroku 2010.

Neprehliadnite: