Deň 0: novinky na Intel developer forum

Tlačový servis  /  19. 08. 2008, 00:00

V predvečer Intel Developer Forum, (19-21. august), spoločnosť Intel usporiadala brífing zameraný na výskum, od ktorého očakávajú prepojenie digitálneho a virtuálneho sveta. Na stretnutí s celosvetovými médiami, niekoľko Intel vizionárov prediskutovalo oblasti výskumu aby sa prepojenie reálne uskutočnilo.

Prinášame zhrnutie diskusie:

 

Connected Visual Computing” (CVC): Nová výskumná iniciatíva spoločnosti Intel“

Jim Held, Intel Fellow a riaditeľ programu tera-scale research computing

 

Jim Held predstavil novú kategóriu connected visual computing modelov v ktorej budú ľudia online zdieľať skúsenosti a informácie vo vysoko intuitívnom, interaktívnom a vizuálnom preostredí. Ako príklad uviedol dve hlavné kategórie: Simulované prostredie, ako napríklad virtuálne svety, online multiplayer hry, a 3-D Cinema; a Rozšírená realita (Augmented Reality), v ktorej sú obrázky z reálneho sveta kombinované s digitálnymi informáciami aby poskytli lepší pohľad na veci okolo nás. Held popísal kľúčové technické výzvy, aby sa dali tieto technológie používať aj v bežnom živote, vrátane nových client/server platformových inovácií, mohutnejších distribučných počítačových techník, nástrojov na pomoc s user-generated 3-D obsahom a techník na zlepšenie zážitkov z mobilných zariadení. Held poodhalil Intel výskumnú agendu zameranú na odstránenie kľúčových technických bariér k rozšíreniu zavedenia CVC modelov. Príklady tejto snahy napríklad obsahujú:

  • Výskum, ktorý uľahčí užívateľom tvorbu, úpravu a zdieľanie 3-D obsahu, akými sú napríklad virtuálne postavy.

  • Projekt, ktorý ma za úlohu sprístupniť CVC aplikácie vyvážením vzťahov medzi zariadením a vzdialeným serverom.

  • Intel spolupracuje s inými spoločnosťami, ktoré využívajú otvorené platformy ako napríklad “OpenSim” na skúmanie nových CVC inovácií.

  • Výskum, ktorý je postavený na základoch Intel Tera-scale Computing Research, ako napríklad 80-jadrový procesor, ako aj firemný výskum Carry Small Live Large na predefinovanie mobilných zážitkov.

 

Spojenie fyzického a digitálneho sveta: Zmysly”

Andrew Chien, vice president Corporate Technology Group, director Intel Research

 

Andrew Chien pohovoril o možnostiach computingu, ktorý spojí fyzický a digitálny svet pomocou senzorov. Senzory sú najdôležitejšie okná do sveta fyzického sveta, ktoré konvertujú analógové informácie nájdené v prírode na digitálne informácie, ktoré môžu byť počítačmi spracované tak, aby mali pozitívny dopad na ľudský život. Chien porozprával o veľkom počte senzorov od mikroskopických až po veľké, rozobral problematiku vízie senzorov, ktoré sledujú pôvodné bunky a poranenia kože, kamery a rýchlometre, ktoré vnímajú ľudskú aktivitu a pomôžu pri výučbe a zábave a environmentálne senzory, ktoré umožnia ľudom monitorovanie podnebia a klimatických zmien. Kľúčom k úspechu je presnosť vnímania fyzického sveta vo viacerých dimenziách, pochopenie a vykonanie vhodných a žiadaných činov. Chien ukázal príklady, ktoré majú výskumné Intel laboratóriá:

  • DermFind: Demonštrácia predviedla interaktívny rozhodovaco – podporný systém pre detekciu melanómu, ktorým môže lekár zachytiť obrázok kožnej rany a použiť ako prvok veľkej lekárskej databázy pre podobné prípady. Diagnosticko - liečebné informácie prepojené s podobnými prípadmi pomôžu lekárom robiť rozhodnutia podložené viacerými informáciami.

 

 

 

 

 

 

Carry Small, Live Large: Mobilné zariadenia”

Mary Smiley, director Emerging Platforms Lab

 

Mary Smiley sa v príhovore zameral na výskum a snahu spoločnosti Intel s názvom „Carry Small, Live Large“. Cieľom je vytvorenie technológie, ktorá poskytne väčšiu hodnotu užívateľom jeho lepším pochopením, ich situácie, potrieb a prostredia pomocou senzorov a dedukcie. Senzory vedia zaznamenať obrovské množstvo dát. Aj keď jedna z mnohých výziev v senzorovom výskume je perfektné interpretovanie a pochopenie dát a ich efektívne využitie. Smiley ukázal jeden projekt, ktorý používa zmysly a dedukciu pre osobný zdravotný management.

 

  • Mobile Wellness Management: Tento kontextový a platformový výskum priebežne monitoruje zdravie človeka a zachytáva jej/jeho príjem potravy a nastavuje tak ciele pri cvičení a pomáha lepšie pochopiť úroveň telesnej aktivity a porovnať s príjmom potravy. Množstvo telových senzorov ponúka lepší náhľad do človeka a získava viac dát z ktorých sa dá vyhodnocovať špecifická aktivita. Táto ukážka dala základ potenciálnej wellness aplikácii budúcnosti, ktorá získa zo zberu a spracovania osobných dát z mobilnej platforme a vyhodnotí typ aktivity a trvanie, alebo intenzitu a trvanie (výdaj energie).

Neprehliadnite: