Jedinečná technológia pomáha lekárom starať sa o predčasne narodené deti

Tlačový servis  /  14. 08. 2008, 00:00

IBM a Technologický inštitút University of Ontario (University of Ontario Institute of Technology) v spolupráci s kanadskou nemocnicou pomáhajú predpovedať zmeny v stave novorodencov

Spoločnosť IBM (NYSE: IBM) a Technologický inštitút univerzity v kanadskom Ontariu (University of Ontario Institute of Technology (UOIT) ohlásili prvý projekt svojho druhu, ktorý pomáha lekárom pri odhaľovaní nepatrných zdravotných zmien predčasne narodených detí trpiacich kritickými chorobami.

 

Projektu sa zúčastní skupina medzinárodne uznávaných výskumníkov pod vedením doktorky Carolyn McGregor, profesorky na UOIT a predsedníčky kanadského výskumu v oblasti zdravotníckej informatiky. Pomocou najnovšieho stream computing softvéru vyvinutého výskumníkmi IBM táto skupina vedcov výrazne rozšíri možnosti lekárov pri prijímaní zásadných rozhodnutí. Softvér spracováva nepretržitý tok biometrických údajov, ako sú napríklad frekvencia srdečného rytmu a dýchania, spolu s environmentálnymi údajmi získavanými zo sofistikovaných senzorov a tradičných monitorovacích zariadení umiestnených na tele bábätka a v okolitom priestore.

 

Výskumníci budú využívať softvér aj na aplikáciu výsledkov výskumu doktorky McGregorovej ako pomôcku pri interpretovaní údajov. Získané poznatky potom v reálnom čase využijú lekári pri diagnostike a prognóze možných zmien v stave novorodenca s vyššou presnosťou a na základe toho budú môcť rýchlejšie zakročiť.

 

Na štúdii spolupracovali aj lekári z jednotiek intenzívnej starostlivosti o novorodencov v nemocnici pre deti v Toronte a dvoch ďalších medzinárodných nemocníc.

 

Monitorovanie predčasne narodených detí je mimoriadne dôležité. Je tak možné odhaliť niektoré život ohrozujúce procesy, napríklad infekcie o 24 hodín skôr, analyzovaním zmien vo fyziologických údajoch.

 

Typ informácií, ktoré budú výsledkom tohto výskumného projektu v súčasnosti nie je k dispozícii. V súčasnosti sa lekári pri monitorovaní predčasne narodených bábätiek spoliehajú na „papierové” postupy, ktoré si vyžadujú neustále pozorovanie obrazoviek a výstupov rôznych prístrojov, či získavanie spätnej väzby od ošetrujúcich sestier.

 

Tento výskum môže reálne ovplyvniť starostlivosť o novorodencov, znížiť ich úmrtnosť a chorobnosť, ako aj redukovať celkové náklady na zdravotnú starostlivosť,“ tvrdí doktorka McGregorová. „Spojením nášho výskumu a technológie dokážeme systematicky zbierať omnoho detailnejšie údaje o pacientovi, on-line analyzovať zdravotný stav a prijímať rozhodnutia. Získavame skoršie varovania o vznikajúcich príznakoch, ktoré môžu viesť k rozvinutiu zdravotného problému.“

 

V momente, keď bude vývoj tohto softvéru IBM ukončený, dokáže spracovávať prúd 512 údajov generovaných týmito zdravotníckymi prístrojmi za sekundu. Výskumníci z Technologického inštitútu univerzity v Ontariu otestujú a dopracujú jeho schopnosť analyzovať takéto obrovské množstvo údajov v reálnom čase.

 

Výskumníci budú najprv používať NICU zdravotnícke prístroje v najmodernejšom UOIT Laboratóriu zdravotníckej informatiky (Health Informatics Laboratory) na testovanie IBM softvéru simulovaním údajov presne odrážajúcich reálneho pacienta. Následne bude softvér testovaný s použitím údajov anonymného pacienta, ktoré sú zaznamenávané tak, aby mohli výskumníci meniť niektoré premenné, prehrávať a opakovane spúšťať a analyzovať simulácie.

 

Spoločnosť IBM umožnila doktorke McGregorovej prístup ku prototypu softvéru patentovaného výskumníkmi na výskumnom pracovisku T. J. Watson v New Yorku v rámci programu First-of-a-Kind („Prvý Svojho Druhu“), ktorého cieľom je urýchliť zavádzanie inovatívnych technológií na trh a prepojiť výskumnú prácu IBM s reálnymi problémami nášho sveta.

 

Prístroje monitorujúce pacientov dnes generujú množstvo údajov,“ hovorí Don Albridge, zástupca IBM pre výskum v oblasti živých organizmov. „Výzvou je zlepšenie schopnosti rýchlo analyzovať tieto údaje a prijímať informované rozhodnutia, ktoré pomôžu zlepšiť celkovú kvalitu zdravotnej starostlivosti.“

Neprehliadnite: