Platobná disciplína slovenských podnikov lepšia ako pred rokom

Tlačový servis  /  14. 08. 2008, 00:00

Slovenské podniky zatiaľ nepocítili priame dôsledky úverovej krízy, v ktorej sa zmieta najmä západná Európa. Index PII sa medziročne zlepšil o 28 bodov.

Coface pravidelne uverejňuje celosvetovo index PII (Payment Incident Index), ktorý zohľadňuje úroveň platobnej „nedisciplinovanosti“ podnikov vo viac ako 60 krajinách sveta. Pre Slovensko bol podľa tohto indexu minulý rok najhorším od r.2001. Paradoxne to však spôsobil práve vysoký ekonomický rast a alokácia voľných prostriedkov do nových projektov s vyššou výnosovosťou. Štandardní obchodní partneri tak zostávali veľa krát opomínaní.

 

V tomto roku sa však situácia výrazne zlepšuje. Zatiaľ čo v západnej Európe trpia podniky nedostatkom prostriedkov a PII stúpol z úrovne 67 v júli 2007 na 83 v júli 2008, slovenské spoločnosti sú v úhrade svojich záväzkov disciplinovanejšie. Index platobnej „nedisciplinovanosti“ klesol z úrovne 110 na 82. Čím je číslo nižšie, tým je disciplína pri platení záväzkov podnikov v danej krajine lepšia. Celosvetový priemer bol v júli 2008 na úrovni 108.

 

Dá sa očakávať, že sa tento ukazovateľ pre Slovensko v nasledujúcich mesiacoch tiež mierne zhorší a to vo chvíli, keď už aj niektorí slovenskí exportéri začnú pociťovať predlžujúce sa splatnosti ich odberateľov z krajín najviac zasiahnutých úverovou krízou. Nedostatok prostriedkov potom môže ovplyvniť aj splácanie záväzkov v rámci Slovenska. Nepredpokladáme však, že by sa ukazovateľ mohol vrátiť až na minuloročné maximum: 116 v decembri 2007.“, konštatuje Tomáš Jurík, generálny riaditeľ Coface Slovakia.

Neprehliadnite: