Populárny Facebook získal významného partnera

Tlačový servis  /  01. 08. 2008, 00:00

Spoločnosti Facebook a Intel budú spolupracovať na optimalizácii hardvéru a softvéru spoločnosti Facebook, ktorá buduje novú infraštruktúru svojho dátového centra. Aj vďaka rastúcej celosvetovej popularite plánuje Facebook nasadiť na budúci rok tisíce serverov s architektúrou Intel® Xeon®, ktoré by jej mali pomôcť zvládnuť tento dopyt a uspokojiť potreby spoločnosti pri spracovaní množstva videí, hudby, fotiek a iných dát.

Pre maximalizáciu návratnosti tejto infraštruktúrnej investície podpísali spoločnosti Facebook a Intel dohodu, ktorá je zameraná na technologické zhodnotenie, benchmarking a optimalizáciu softvéru pre architektúru spoločnosti Intel. Intel bude pracovať na procesných potrebách Facebooku posúdzovaním rôznych kombinácii čipsetov a serverových platforiem, dodávaním energeticky najefektívnejších procesorov a alokáciou softvérového vývoja s cieľom získania optimálneho výkonu serverov pre Facebook.

"Sme potešení rozšírením našej spolupráce so spoločnosťou Intel," povedal Jonathan Heiliger, víceprezident technických operácií vo Facebooku, "Demonštrácia vlastností a schopností systémov od Intelu jasne dokázala, že výkon ich systémov dokáže pomôcť Facebooku škálovať infraštruktúru a ponúkať tie najlepšie služby pre všetkých užívateľov."

"Intel s radosťou spolupracuje s Facebookom, pretože vnáša do evolúcie internetu dynamickú silu," hovorí Kirk Skaugen, víceprezident a generálny riaditeľ Intel Server Platforms Group. "Výber procesorov Intel Xeon spoločnosti Fadebook pre ich ďalší rast infraštruktúry je dôkazom výkonnosti, energetickej efektívnosti a technologických výhod, ktoré môže Intel ponúknuť."

Počas posledných mesiacov Facebook starostlivo testoval a porovnával množstvo serverových platforiem a scenárov. Definitívne napokon vybral procesor Intel Xeon série 5400 pre najnovšie kolo nasadení, ktoré odštartujú počas júla.

"Ak ste zodpovední za poskytovanie rýchlych a vysoko-kvalitných služieb pre viac ako 90 miliónov ľudí na celom svete, záleží na každej maličkosti," povedal Heiliger. "Intel Xeon procesory hrajú kritickú úlohu pri dosiahnutí infraštruktúrnej efektívnosti."

Obidve spoločnosti predpovedajú, že zo spolupráce môže vyťažiť nielen Facebook, ale celkovo aj Web 2.0 priemysel. Intel plánuje spolupracovať s Facebookom na zlepšovaní softvérovej výkonnosti na serveroch Intel, pričom disponuje množstvom softvérových expertíz ako aj nástrojmi typu Intel VTune™, či Intel Thread Checker. Tieto nástroje zlepšujú výkon aplikácií bežiacich na viac-jadrových procesoroch Intel. Keďže aplikácie Facebooku sú poväčšine stavané na open source technológiách, spoločnosť verí, že niektoré prvky, ktoré budú výsledkom tejto spolupráce, môžu byť ďalej poskytnuté open source komunite a môžu z nich profitovať aj ďalšie spoločnosti, ktoré používajú podobné technológie.

Neprehliadnite: