Zabavte sa s Google

Martin Šajna  /  30. 07. 2008, 00:00

Medzi projektami blogera Granta Robinsona sa dajú nájsť veľmi zaujímavé programy, ale mňa zaujali len tie, ktoré súvisia s vyhľadávaním obrázkov v Google. Prvý projekt vytvára mozaiku z obrázkov a druhý za pomoci takejto mozaiky testuje užívateľovu šikovnosť.

Montáž a la Google

Myslím, že pri tomto programe nie je čo vysvetľovať. Jednoducho zadáte výraz, ako keby ste vyhľadávali obrázky v Google a vaša mozaika je hotová.

V ľavom výsuvnom paneli si môžete ešte nastaviť voľby pre vytvorenie mozaiky (kliknutím na "Advanced Options") ako napr. rozlíšenie, počet obrázkov v riadku. Zároveň si môžete vybrať či výsledná montáž bude pozostávať z náhľadových obrázkov alebo zo skutočných.

Škoda len, že autor nepridal možnosť uloženia celého diela. Pomôže snáď len Print Screen ;-).

 

Montáž z obrázkov

(montáž pre výraz "inet.sk")

link: http://grant.robinson.name/projects/montage-a-google/

 

Hádaj, čo bolo googlené

A teraz mám pre vás výzvu. Na základe prvého programu autor vyvinul túto súťaž. Jej základom je mozaika 5 × 4 obrázky na jednu tému - jeden vyhľadávaný výraz. Vašou úlohou nie je nič iné, ako uhádnuť tento výraz.

Hra má 10 kôl, v ktorých ste bodovaný 20 bodmi za správnu odpoveď a ďalšími bodmi za zvyšný čas, keďže na odpoveď v každom kole máte presne 20 sekúnd.

Niektoré slová uhádnete veľmi ľahko a nad niektorými sa ozaj zapotíte, samozrejme hra je v angličtine. A preto ju odporúčam skôr ľuďom, ktorí ju aspoň trochu ovládajú.

Na konci hry sa podpíšete pod svoje skóre a ak budete dostatočne dobrý, tak sa vaše meno ukáže na hlavnej stránke v "Najlepší za dnes". (Mne sa to žiaľ ešte nepodarilo, ale verím, že vy budete lepší :-)

 

Dve dobré rady na záver:

1) snažte sa napísať prvé čo vás napadne, ak to nebude správne skúšajte ďalej, pokusov máte koľko stihnete.

2) dobre sa zapozerajte na všetkých 20 obrázkov; väčšinou aspoň na jednom je práve slovo, ktoré hľadáte ;-)

 

Googlene bolo slovo FORCE

(V poslednom riadku je vidieť až na dvoch obrázkoch slovo "force - sila")

 

link: http://grant.robinson.name/projects/guess-the-google/

 

Martin Šajna aka artii
www.qwera.sk

Neprehliadnite: