Sprievodca nakupovaním na eBay

Juraj Grečnár  /  28. 07. 2008, 00:00

Najnovší iPhone 3G, vstupenky do Disney World, kabelka Dolce & Gabbana. Nie, necitujem vianočný list Ježiškovi od celej rodinky, ale ponuku celosvetovo najznámejšieho aukčného serveru, kde nájdete tovar skutočne všetkých kategórií. Predstavujem vám eBay.

Tomu, kto nepozná aukčný server eBay len v krátkosti predstavím tieto stránky. Ide o typický systém predaja tovaru dražbou. Ako je všeobecne známe, do dražby sa často dávajú jedinečné veci (zberateľské kúsky) alebo už používané predmety. Na eBay však nájdete ešte viac!


Postupom času totiž získal tento server toľko priaznivcov, že vďaka jednoduchosti nákupu a platenia sa stal výhodným distribučným kanálom aj bežných firiem a internetových obchodov, ktoré sa teraz nemusia trápiť s realizáciou vlastných stránok, zabezpečenia a platieb, pretože o všetky tieto veci sa stará práve eBay a jeho sesterský projekt PayPal.


O tom, ako to funguje na eBay bolo napísaných už mnoho teoretických článkov, tento by mal priniesť skôr praktický prehľad pre používateľov, ktorí sa trochu orientujú v nakupovaní cez internet a nerobí im problém základná registrácia a pojmy.


Ako funguje dražba na eBay?
Medzi časté chyby „nováčikov“ na eBay patrí myšlienka, že vždy môžu prihadzovať len minimálnu určenú čiastku a teda musia stále kontrolovať stav aukcie, či ich niekto „neprebil“. Nie je to tak. Všimnite si slovíčko minimálnu. To znamená, že nemusíte prihodiť len túto určenú čiastku (nehovorím, že nemôžete), ale ak vopred viete, aký je váš limit na cenu tovaru, môžete ju zadať hneď na začiatku.


Nemusíte sa báť, že hneď sa cena tovaru v aukcii zdvihne na túto hranicu. Naopak, eBay šetrí aj vaše peniaze a samotnému predajcovi ponúkne sumu zvýšenú iba o minimálne prihodenie. Samozrejme, ak niekto ponúkne viac, cena sa začne zvyšovať a systém bude automaticky prihadzovať z vašej ponuky, kým nedosiahne určený strop. V momente, keď niekto prebije vašu maximálnu ponuku (a teda začnete dražbu prehrávať), zašle eBay notifikáciu na e-mail alebo napríklad na MSN Messenger.


Vyhral som dražbu, čo teraz?
Po úspešnom ukončení dražby vám príde e-mail potvrdzujúci aktuálny stav a s ním aj informácie o úhrade. Podľa podmienok jednotlivých predajcov máte určený čas, dokedy môžete zaplatiť za tovar.


Na eBay sa prioritne platí cez systém PayPal, ktorý predstavuje bezpečnú platformu pre prevod peňazí. Ochráni vás totiž pred niektorými podvodníkmi, ktorí sa od vás snažia získať údaje o vašej kreditnej karte. Tieto dôverné informácie má totiž systém skryté pred každým, okrem vás, takže obchodník sa nedozvie číslo vašej karty alebo bankového účtu.


PayPal akceptuje debetné i kreditné karty vydávané na Slovensku, pokiaľ máte ku konkrétnej karte povolené internetové platby (niektoré banky ich administratívne blokujú – o povolenie musíte požiadať sami) a v závislosti od typu karty máte na zadnej strane pri podpisovom prúžku vytlačené čísla, ktoré tvoria CVV2 , ktorý je alternatíva PIN kódu používaná pri elektronických platbách. Karta nemusí byť embosovaná!


Po zaplatení dostanete na e-mail potvrdenie o platbe, ktoré je súčasne aj platným dokladom o zaplatení pre prípadné neskoršie použitie (v prípade platenia cla a podobne).


Doručovanie na Slovensko – nie vždy bezproblémové
Predajca zasiela tovar až po tom, ako dostane potvrdenie o zaplatení zo systému. To znamená, že tovar sa nedoručuje na dobierku a podobne, je potrebné ho zaplatiť vopred.


Cesta na Slovensko závisí od doručovacej spoločnosti, ktorú používa predajca, alebo od vašej zvolenej spoločnosti (ak máte na výber). Priemerne cestuje zásielka k vám domov približne dva týždne. Od európskych predajcov, napríklad z nemeckej mutácie eBay, je to väčšinou do týždňa, z Číny je doba približne tri týždne. Medzi rekordmanov patrí jednoznačne Kanada, z ktorej chodia balíky niekedy aj s dvoj-trojmesačným čakaním.


Pokiaľ k vám tovar putuje z krajín, voči ktorým má Slovensko zavedené colné obmedzenia, môže sa stať, že vaša zásielka bude zadržaná na niektorej z vyclievacích pôšt – aktuálne máme na Slovensku dve: v Bratislave a v Košiciach. Clo budete platiť, ak deklarovaná hodnota tovaru na colnom prehlásení predávajúceho presiahne približne 25 USD, alebo ak bude zásielka zjavne „drahšia“. Je samozrejmé, že pokiaľ vám príde niekoľkokilogramový balík, ktorý bude mať na prehlásení uvedené, že ide o oblečenie v hodnote 2 doláre, bude podrobený kontrole.


Samotný poplatok, ktorý vám vyrúbia sa počíta podľa tarifných tabuliek. V nich je potrebné zvoliť kód nomenklatúry (čo je zaradenie, o aký druh výrobku sa jedná), krajinu pôvodu a hodnotu. Ku samotnému clu sa ešte pripočítava aj daň, ktorá je vo väčšine prípadov u nás 19 %.


Clo platíte pri osobnom vybavovaní na vyclievacej pošte, pri zaslaní dokladov poštou zaplatíte clo ako dobierku pri preberaní balíka na vašej pošte.


Ďalšie tipy pre úspešnú dražbu

  • Dobre si overte tzv. feedback (ohlas) predávajúceho – či sa jedná o originálne výrobky, alebo na aké veci sa zvyknú ostatní používatelia sťažovať, ak vôbec;
  • pri predajcoch býva často informácia o poistení pri platbe cez PayPal – do uvedenej hodnoty máte istotu, že ak by sa vyskytli problémy s predajcom (nezašle tovar a podobne), neprídete o svoje peniaze;
  • skontrolujte si dobre pri platení adresy doručenia, aby v nich nedochádzalo k nechceným preklepom a tým aj možným stratám zásielok;
  • pred samotným zapojením sa do dražby skutočne zvážte, či máte o konkrétnu vec záujem, pretože ak vyhráte, ste povinní zaplatiť (výnimky sú možné len vo veľmi dobre odôvodnených prípadoch);
  • po prebratí zásielky udeľte feedback podľa vašej spokojnosti, ak všetko prebehlo bezproblémovo, nešetrite pozitívami.

Ďalšie články o nakupovaní na eBay nájdete na autorovom blogu:


Juraj Grečnár - www.grecnar.sk

Neprehliadnite: