Intel: 40 rokov zásadných inovácii

Tlačový servis  /  24. 07. 2008, 00:00

Spoločnosť Intel v dnešný deň oslavuje dôležité výročie spôsobom sebe vlastným, pozerá sa 40 rokov do minulosti a 40 rokov do budúcnosti. Na oslavu tohto miľniku Intel predstavil World Mural Project (Svetový nástenný projekt), digitálne umelecké dielo, ktoré zachytáva víziu mladých ľudí a ich predpoveď, akým spôsobom zmenia počítače svet o ďalších 40 rokov.

Od svojho založenia v roku 1968, spoločnosť Intel predstavila nespočetné množstvo technologických inovácii – korunovaných prelomovou udalosťou – predstavením mikroprocesora. Často definovaným ako mozog počítača, mikroprocesor viedol k dovtedy nepredstaviteľným výhodám a zmenám v oblasti vzdelávania, zdravotníctva, zábavy, ale aj ekonomickej produktivity.

"Spoločnosť Intel má za sebou 40-ročnú históriu serióznych technologických objavov a inovácii," povedal CEO a prezident spoločnosti Intel, Paul Otellini. "Keď sme po prvýkrát predstavili svetu mikroprocesor, nikto nedokázal odhadnúť, že trh počítačov raz dosiahne obejmu 350 miliónov jednotiek ročne. Počas nasledujúcich 40 rokov budú technológie spoločnosti Intel priamo pri srdci objavov, ktoré riešia veľké problemy zdravotníctva a životného prostredia. Pre Intel je to iba začiatok cesty."

 

 

 

 

Len v tomto roku spoločnosť Intel uviedla na trh niekoľko prevratných míľnikov, ako napríklad:

 

  1. Novú rodinu nízkoenergetických procesorov Intel® Atom s veľkosťou iba 25 mm2 ( napriek tomu obsahuje 47 miliónov tranzistorov) a tepelným výkonom TDP od 0,6 do 2,5 wattov (Pre porovnanie, dnešné bežne predávané mobilné procesory Core 2 Duo majú TDP v rozsahu 35 wattov). Procesory špeciálne navrhnuté pre mobilné internetové zariadenia (Mobile Internet Devices MID) a pre novú kategóriu jednoduchých, cenovo dostupných prenosných počítačv. Tieto segmenty trhu predstavujú pre spoločnosť Intel ďalšiu príležitosť pre obchodný rast. Ultra-mobilné procesory budú uvedené na trh v priebehu tohto roku.

 

  1. Takzvaný kaskádový kremíkový laser, ktorý využívá stimulovaného Ramanového rozptylu. Tento jav spôsobuje, že za prispenia takzvaného optického čerpania sa zvyšuje vlnová dĺžka vstupujúcich sveteľných paprskov. Detekčné vlastnosti kaskádového Ramanovho kremíkového laseru je možné využiť na identifikáciu molekulárnych odtlačkov, čo sa dá uplatniť napríklad pri ne-invazívnej medicíne pre stanovenie diagnózy pacienta pomocou analýzy plynov, ktoré vydychuje, čo nahradí iné, omnoho komplikovanejšie vyšetrenia.

 

  1. Procesorovú technológiu Intel Centrino 2 a Intel® Centrino® 2 s vPro™ technológiou – technológia predstavená len minulý týždeň zlepšila všetky najdôležitejšie aspekty laptopov, vrátane výkonu a životnosti batérie prostredníctvom nových procesorov a čipsetov, rýchlejšieho bezdrôtového rozhrania 802.11n (WiMAX riešenie bude dostupné neskôr ešte v tomto roku), a novými prvkami správy pre podnikové nasadenie.

 

Technológia Intel Centrino ako taká patrí medzi veľmi dôležité značky spoločnosti Intel. Pri jej predstavení v roku 2003 bolo na svete iba veľmi málo Wi-Fi hotspotov, YouTube videí a sociálne média v skutočnosti neexistovali. Slová ‘tenké a ľahké’ sme spájali maximálne s telesnou váhou a desktopové PC mali oveľa vyššie predaje ako notebooky. Dnešné predaje notebookov dobiehajú stolové počítače aj na Slovensku a Intel dláždi cestu k HD zábave, bohatému online hraniu, vyšším širokopásmovým bezdrôtovým rýchlostiam a ľahšej, bezpečnejšej ceste pre podniky s cieľom spravovať, aktualizovať a opravovať flotily ich notebookov.

World Mural Project (Svetový nástenný projekt), predvedený v deň výročia, je webové digitálne umelecké dielom ktorého vizuálny a textový obsah je od Intel Computer Clubhouse Network – celosvetového postgraduálneho komunitného vzdelávacieho programu, ktorý umožňuje mladým ľuďom získať techniku potrebnú pre personálny a profesionálny úspech. Úzka spolupráca, s 300 Intel dobrovoľníkmi v 70 kluboch po celom svete a viac ako 500 mladými ľudmi v 21 krajinách zainteresovanými v grafickom dizajne jednotlivých častí, ktorí boli zapojení do projektu je badateľná na celom dizajne. Projekt spája individuálne návrhy do jedného rozsiahleho a zaujímavého digitálneho nástenného projektu, ktorý hovorí mladou kreativitou a vášňou pre technológiu.

Spoločnosť Intel je prítomná v 60 krajinách a v ktorých má okolo 500 zastúpení a zariadení a 80% tržieb pochádza z krajín mimo Spojených štátov. Intel “rodina“ má približne 85,000 zamestnancov, ktorí pomáhajú spoločnosti získavať popredné miesta v rebríčkoch, akými sú napríklad Fortune's Most Admired Companies, CRO Magazine's 100 Best Corporate Citizens a Dow Jones Sustainability Index.

Neprehliadnite: