AMD presedláva na 45 nm

Tomáš Kusenda  /  23. 07. 2008, 00:00

Spoločnosť Advanced Micro Devices (AMD) je svetová dvojka vo výrobe mikroprocesorov. Firma opäť inovuje a prichádza so 45 nanometrovým výrobným procesom.

O tejto skvelej novinke informoval nový CEO spoločnosti, Dirk Meyer. Pôvodne sa mala spoločnosť AMD zaoberať myšlienkou a testovať prvé mikroprocesory vyrobené 45 nanometrovou technológiou na prelome tohto a budúceho roka. Avšak podľa nových informácií bude AMD schopná dodať nové 45 nm procesory už v poslednom kvartáli tohto roku. Všetky výrobné linky budú prispôsobené novému výrobnému procesu najneskôr v druhom štvrťroku budúceho roka.

Nová výrobná technológia prinesie vyššie využitie kremíkových plátov (wafferov). Ruka v ruke s tým ide aj cena čipov, ktorá by sa mala znížiť. Pre používateľov bude pozitívnou zmenou nižšia spotreba a vyžarované teplo, čiže nižšie prevádzkové náklady, či dlhšia výdrž batérie v notebooku.

AMD tak vyvrátila reči neprajníkov, ktorí tvrdili, že AMD sa bude s myšlienkou 45 nanometrovej výroby pohrávať až v štvrtom kvartáli tohto roku.

Zdroj: X-bit labs
Autor: Tomáš „Kusi" Kusenda


Neprehliadnite: