Indiáni z amazonky majú internet, pripojil ich Google

Tomáš Kusenda  /  10. 07. 2008, 10:25

Azda všetky počítačové spoločnosti sa v rámci maximálnych ziskov snažia čo najviac rozšíriť svoje trhové územie ako aj ponuku. Zákazníkom ponúkajú rôzne výhody, budujú potrebnú internetovú infraštruktúru. Dokonca svojím zákazníkom ponúkajú aj potrebný hardvér, či už za minimálny poplatok alebo rovno zdarma. Takémuto šťastiu sa môže tešiť aj domorodý kmeň Surui z Brazílskej džungle.

Surui spolu s ďalšími domorodými kmeňmi už boli na rôznych kurzoch a sú pripravení používať internet a nové technológie. Materiálnu pomoc neposkytol nikto iný ako svetový gigant Google.


Ako povedal náčelník kmeňa Almir Surui: „Pomôže nám zviditeľniť sa a získať nové poznatky. Mnohé online informácie prilákajú návštevníkov do našej zeme a naši ľudia získajú zodpovednosť za svoju budúcnosť."

Kmeň Surui sa prvý krát stretol s okolitým svetom približne pred štyridsiatimi rokmi. Potom sa s civilizáciou stretli počas budovania transamazónskej diaľnice. Od vtedy kmeň začal trpieť do vtedy jemu neznámymi chorobami. S týmito chorobami sa dovtedy jednoducho nestretli, pretože ich chránili stovky kilometrov hustého pralesného porastu.

Členovia programu prenikli hlboko do džungle najmä za pomoci programu Google Earth. Kmeň naučili používať moderné technológie. Najviac sa však uchytil nápad použiť počítač a Google Earth na monitorovanie nelegálnych drevorubačov a pytliakov. Tí potichu, pomaly, ale iste kradnú ich pôdu a stromy. Kmeň Surui má ústavné právo na toto územie. To dokonca zaručila aj brazílska vláda. Tá však nijak nepomáha domorodým kmeňom chrániť ich územie s rozlohou 2 500 kilometrov štvorcových. Pokiaľ niečo poskytne, jedná sa naozaj o minimum, či už niekoľko stráži alebo minimálne finančné prostriedky.

Vďaka Googlu môžu domorodé kmene šíriť o sebe a o tamojšej prírode množstvo informácii a tým pomôcť k svojej ochrane a k lepšiemu porozumeniu kmeňov obyčajnými ľuďmi.

Mnoho spoločností sa zameriava práve na Brazíliu. Tamojšia ekonomika totiž výrazne narastá a potrebuje nové technológie. Veľké firmy ako Intel, či Microsoft už vytvárajú v tejto krajine široké infraštruktúry a ponúkajú mnoho pracovných miest.

 

Zdroj: www.cnet.com, www.reuters.com

Autor: Tomáš „Kusi" Kusenda

Neprehliadnite: