IBM sa podieľa na založení odvetvového konzorcia zameraného na zvyšovanie bezpečnosti internetu

Tlačový servis  /  08. 07. 2008, 00:00

Spoločnosť IBM (NYSE: IBM) oznámila, že sa bude spolupodieľať na založení odvetvového konzorcia zameraného na zvyšovanie bezpečnosti na internete (Industry Consortium for Advancement of Security on the Internet – ICASI).

Päť popredných spoločností z oblasti informačných technológií (IT) oznámilo 26. júna založenie ICASI (Industry Consortium for Advancement of Security on the Internet – Odvetvové konzorcium zamerané na zvyšovanie bezpečnosti na internete), neziskovej organizácie, ktorá bude vylepšovať globálnu bezpečnosť IT prostredníctvom proaktívneho zlepšovania kvality a inovácií pri reakciách na bezpečnostné výzvy. Konzorcium ICASI, ktoré založili spoločnosti Cisco, IBM (International Business Machines Corporation), Intel Corporation, Juniper Networks a Microsoft Corporation, vytvára jedinečné fórum pre globálne spoločnosti, ktoré sa zaviazali zaoberať sa komplexnými bezpečnostnými hrozbami v súvislosti s množstvom produktov, s cieľom lepšej ochrany firiem, vládnych inštitúcií, občanov a tiež ochrany dôležitej IT infraštruktúry, ktorá tieto inštitúcie technicky podporuje.

 

V priebehu niekoľkých posledných rokov sa bežné internetové hrozby vyvinuli zo široko pôsobiacich „červov” a vírusov na oveľa sofistikovanejšie skryté útoky, ktoré môžu začať simultánne zasahovať viacero produktov alebo zdieľaných protokolov vo viacerých produktoch. ICASI umožní IT dodávateľom spolupracovať pri riešení bezpečnostných hrozieb v prostredí viacerých výrobcov a dodávateľov. Konzorcium bude poskytovať mechanizmus pre začlenenie medzinárodných dodávateľov a zákazníkov do tohto procesu a poskytne na vláde nezávislý spôsob riešenia globálnych bezpečnostných incidentov súvisiacich s množstvom produktov.

 

Zvyšujúca sa sofistikovanosť útokov a integrácia aplikácií, ktoré sú v súčasnosti v IT prostredí bežné, predstavujú pre dodávateľov počítačových technológií veľkú výzvu. On-line útoky sa objavujú stále častejšie a intenzívnejšie, pričom často prekračujú medzinárodné hranice. Doteraz neexistuje dôveryhodné dodávateľské prostredie, ktoré by spoločnostiam umožňovalo identifikovať, hodnotiť a minimalizovať globálne bezpečnostné výzvy v prípade množsva produktov, ktoré by zároveň pôsobilo aj v prospech zákazníka. Zámerom ICASI je toto prázdne miesto zaplniť.

 

Konzorcium ICASI sa nesnaží hľadať spôsob riešenia každého bezpečnostného problému jednotlivých produktov, jeho zámerom je skôr reagovať a v ideálnom prípade redukovať dôsledky globálnych, kybernetických hrozieb relevantných pre viacero dodávateľov. Fórum je založené na štyroch hlavných princípoch:

 

  • Bezpečnosť zákazníkov – vďaka schopnosti spolupracovať a vedúcemu postaveniu fóra ICASI budú IT dodávatelia schopní lepšie identifikovať a odstraňovať bezpečnostné hrozby relevantné pre viacerých dodávateľov a tým rapídne zlepšovať svoje riešenia, čo zároveň umožní zníženie objemu bezpečnostných hrozieb s dopadom na bezpečnosť zákazníkov.

  • Agilnosť a efektivita – ICASI sa zaviazalo zlepšovať účinnosť a efektivitu riešenia hrozieb a postupov pri reakciách na bezpečnostné problémy.

  • Vzájomná spolupráca a dôvera – ICASI vytvára jedinečné prostredie, v ktorom môže byť informácia nevyhnutná na rýchle riešenie hrozby týkajúcej sa bezpečnosti zdieľaná čo najvhodnejším spôsobom.

  • Líderstvo a inovácie – ICASI spája vedúce IT spoločnosti z celého sveta a podporuje využitie ich odbornosti na inováciu kvalitných bezpečnostných reakcií a zároveň umožňuje zdieľať výsledky činnosti v celom segmente.

 

Záväzok ICASI zlepšovať internetovú bezpečnosť zahŕňa aj zmeny spôsobu, akým spolupracujú dodávatelia pri príprave bezpečnostných úprav súvisiacich s viacerými typmi produktov. Vývoj a zdieľanie inovácií pri prevencii a znižovaní dopadov bezpečnostných hrozieb je tiež jednou z hlavných oblastí záujmu, na ktorú sa členovia ICASI zameriavajú.

 

V neustále sa meniacom prostredí počítačovej bezpečnosti sa členovia ICASI snažia spolupracovať s ďalšími vedúcimi firmami v odvetví, aby dosiahli trvalý záväzok na vylepšovanie bezpečnostných odoziev a na poskytovanie inžinierskych expertíz jedinečnej kvality s cieľom zmierňovania dopadov medzinárodných bezpečnostných incidentov.

 

Pre viac informácií navštívte stránku www.icasi.org .

 

Neprehliadnite: