Brigády už nie sú len záležitosťou letného obdobia

Tlačový servis  /  03. 07. 2008, 00:00

Možnosť zarobiť si na brigádach počas letných dní sa stalo atraktívne najmä pre študentov. Brigádovanie však využívajú aj zamestnaní ľudia, ktorí si nárazovými prácami chcú privyrobiť a môžu si dovoliť brigádovať aj po celý rok.

Z toho dôvodu sú ponuky brigád čoraz viac diferencovanejšie a podniky, firmy musia presne špecifikovať, aký druh brigádnickej práce hľadajú - či ide o pár dňovú výpomoc na zastúpenie zamestnancov alebo o dlhodobejšiu činnosť, ktorá môže viesť až k ponúknutiu trvalého pracovného miesta. Brigády sa okrem svojej klasickej funkcie stali aj akousi testovacou možnosťou, ako si overiť pracovného kandidáta priamo v praxi.

 

Takmer každé pracovné odvetvie už siahlo po možnosti najať si v prípade potreby brigádnicku výpomoc. Ponuky brigád sa preto na pracovných serveroch stali samostatnou kategóriou. „Prinášame ich z celého spektra profesií. Neponúkame brigády iba pre študentov, ale taktiež prácu na čiastočný úväzok, ktorý vyhľadávajú najmä matky s deťmi. Neobmedzujeme sa len na sezónne využívanie brigádnikov, no máme tu aj práce aktuálne po celý rok – ako napríklad doplňovanie tovaru v hypermarketoch, výpomoc pri telefónnych operátoroch alebo administratívnych prácach. Ďalej nasledujú brigády typické pre letné obdobie – čašnícke práce v baroch a reštauráciách, recepční pracovníci v hoteloch a penziónoch, administratívna výpomoc v kanceláriách kvôli dovolenkám stálych zamestnancov. A nakoniec sú tu čoraz viac populárnejšie brigády vhodné pre študentov vysokých škôl, ktorí sa chcú praxou vo svojom obore aj vzdelávať – sú to napríklad brigády v IT firmách alebo ako asistent v logistike či v marketingu,“ hovorí Tomáš Varga, marketingový koordinátor pre pracovný portál www.topjobs.sk.

 

Spájať možnosť zárobku na brigádach spolu s možnosťou vzdelávať sa napríklad v cudzích jazykách, je populárne najmä pre študentov. Z toho dôvodu sa v ponukách brigád často objavujú zahraničné destinácie. „Na topjobs.sk ponúkame brigády aj v zahraničí – Poľsku, Maďarsku. No medzi najviac vyhľadávané ponuky patria tie, ktoré sa orientujú na brigádovanie v Čechách. Počet ponúk od našich blízkych susedov je veľký, aj vďaka spolupráci so sesterským portálom jobs.cz. Jeho klienti majú možnosť inzerovať taktiež na stránke topjobs.sk, čím sa študentom ponúka zaujímavá príležitosť nájsť si letnú brigádu práve v Čechách,“ dopĺňa Tomáš Varga.

 

Rozmanité ponuky, všestranné zameranie v rôznych pracovných oblastiach – to je to, čo vychádza v ústrety záujemcom o brigádu. Nie je tomu inak aj na strane inzerujúcich, ktorí hľadajú brigádnika. „Záujemcovia môžu na topjobs.sk inzerovať ponuky brigád zadarmo, čo je zaujímavé najmä pre študentov, ktorí inzerovaním svojich služieb hľadajú vhodnú brigádu,“ hovorí Tomáš Varga.

 

Popularita brigád čoraz viac stúpa a neraz už nie sú len dočasnou pracovnou možnosťou. Často sa napríklad stáva, že brigádnici po ukončení brigády dostanú ponuku na trvalý pracovný pobyt. „Na topjobs.sk sme v tomto smere robili anketu a pýtali sa na túto skúsenosť priamo študentov. Z odpovedí sme zistili zaujímavé čísla. Aj napriek tomu, že približne 60% študentov preferuje brigády iba počas leta a medzi skúškovými obdobiami, 25% študentov zostalo po brigáde vo firme pracovať na trvalý pracovný pomer,“ uzatvára Tomáš Varga.

 

Pracovný portál topjobs.sk sa študentom posledných ročníkov a čerstvým absolventom vysokých škôl venuje aj v rámci samostantnej sekcie, kde sa pre nich nachádza viac ako 550 pracovných ponúk. Ľudia po škole si tu nájdu aj ďalšie doplnkové služby, ktoré im môžu pomôcť k úspešnému odštartovaniu prvého zamestnania. Jednou z nich je napríklad poradňa, kde sú napríklad informácie o zostavení životopisu, pravidlách správnej pracovnej komunikácie, úspešného zvládnutia prvého pohovoru a iné. Vďaka týmto radám sa nielen oni, ale všetci záujemcovia môžu naučiť manažovaniu vlastnej pracovnej kariéry.

Neprehliadnite: