Microsoft: Prvý deň bez Billa Gatesa

Michal Klembara  /  30. 06. 2008, 00:00

Dnešný deň (30. 6. 2008) sa do dejín zapísal ako prvý pracovný deň bez Billa Gatesa vo vedení spoločnosti Microsoft. Ten totiž minulý piatok ukončil svoju 33 ročnú kariéru rozlúčkovou slávnosťou. Odteraz sa plánuje naplno venovať charitatívnej práci.

Bill Gates (vlastným menom William Henry Gates III) opúšťal Microsoft niekoľko posledných rokov. Postupne sa vzdával jednotlivých funkcií a kompetencií v prospech iných členov manažmentu. Tie posledné preberú Ray Ozzie ako hlavný softvérový architekt (funkcia, ktorú sme si asi všetci doteraz spájali len s pánom Gatesom) a Craig Mundie, šéf výskumu a stratégie. V Microsofte však ostáva aj naďalej. Stále je totiž najväčším akcionárom spoločnosti a ak si to bude situácia vyžadovať, hodlá sa zapojiť do niektorých konkrétnych projektov.

Hlavnou náplňou jeho nasledujúcich aktivít bude práca pre organizáciu Bill & Melinda Gates Foundation, ktorú založil so svojou manželkou v roku 2000. Nadácia Gatesovcov je najbohatšia nezisková organizácia na svete. Okrem finančných zdrojov svojich zakladateľov môže počítať aj viac ako 50 miliardami dolárov od finančníka Warrena Buffeta. Zameriava sa najmä na oblasti vzdelávania a zdravotníctva. Medzi ich najambicióznejšie projekty patrí výskum vakcíny proti malárii.

Zaujímave je, že Bill Gates si už stihol vyslúžiť kritiku z rád niekoľkých medzinárodnych organizácii, medzi nimi aj OSN, za svoje aktivity v zdravotníckom sektore. Vo viacerých oblastiach totiž nedokážu konkurovať štedrým grantovým programom jeho nadácie.

Neprehliadnite: