Tvorca internetu sa zameriava na p2p

Ivan Čapkovič  /  29. 06. 2008, 00:00

V 60. rokoch Lawrence Roberts vymyslel prepojenie počítačov vďaka dátovým paketom, čo priamo umožnilo vývoj ARPANetu a neskôr Internetu. A teraz sa Roberts snaží vyriešiť najväčší internetový problém – preťaženie siete spôsobené peer-to-peer (P2P) prenosmi.


Na Structure 08 definoval tento problém – p2p siete používa 5% užívateľov, ale týchto 5% využíva 80% kapacity siete, čo drasticky znižuje pripojenie pre ostatných 95%. Robertsova spoločnosť Anagran je ale schopná rozpoznať, ktorí užívatelia najviac zaťažujú sieť a znížiť im schopnost pripojenia pokiaľ to ostatní užívatelia potrebujú. Roberts tiež povedal, že táto technológia funguje i v prípade, keď sú P2P dáta šifrované.

Roberts tvrdí, že zariadenie od Anagramu taktiež zaistí väčšiu prioritu pre VOIP (volanie cez internet) a streamovanie videí. Tiež uviedol, že nemá žiadny záujem na trestaní užívateľov P2P sietí, len sa snaží zaistiť rovný podiel pripojenia pre všetkých užívateľov. Lebo 80% záťaže kvôli 5 % užívateľov P2P je príliš vysoké číslo. Zatiaľ tieto zariadenia (predávané ako FR-1000s) nájdete iba na univerzitách, kde je tento problém najmarkantnejší. Zariadenie zatiať nepoužíva žiadny poskytovateľ internetu, ale je to len otázka času.

Roberts tiež načal otázku legálnosti P2P: „Legálne alebo nelegálne, to teraz nie je otázka. Dôležité je zaistiť ľuďom to pripojenie, za ktoré platia.“

Neprehliadnite: