Európska únia plánuje zníženie cien mobilných hovorov

Michal Kubiš  /  30. 06. 2008, 00:00

Európska komisia oznámila plány na zníženie cien mobilných hovorov o 70% počas nasledujúcich troch rokov. Malo by sa tak stať znížením poplatkov, ktoré si operátory účtujú za volanie medzi svojimi sieťami.

„Nejednotné poplatky v EU a obrovské rozdiely medzi pevnými a mobilnými poplatkami predstavujú vážne prekážky v dosiahnutí jednotného európskeho telekomunikačného trhu, ktorý je výhodný pre konkurenciu a spotrebiteľov. Spotrebitelia platia za tieto rozdiely medzi národnými regulačnými postupmi.“, povedala Viviane Reding, európska komisárka pre telekomunikácie.

„Európske telekomunikačné trhy potrebujú regulačné opravy. Počas nasledujúcich troch rokov očakávam väčšiu dôslednosť a spoluprácu na zníženie cien mobilných hovorov o približne 70 percent voči súčasnému stavu.“, vyhlásila Reding.

Poplatky za medzisieťové volania sa v súčasnosti v Európskej únií pohybujú od 2 euro centov za minútu na Cypre až po 18 centov v Bulharsku. V priemere si však mobilní operátori za volanie medzi sieťami účtujú deväťkrát viac ako tradičné pevné linky. Komisia vyhlásila, že tieto poplatky boli čiastočne príčinou, prečo boli mobilné hovory v EU drahšie ako pevné linky.

Mobilní operátori však argumentujú tým, že štandardizácia týchto poplatkov v celej EU bude viesť k tomu, že spotrebitelia budú platiť viac za mobilné služby a že priemysel už svoje plány na zníženie týchto poplatkov má.

Zdroj: webpronews

Neprehliadnite: