Močenok jedným z pionierov internetu

Tlačový servis  /  28. 06. 2008, 00:00

Močenok, obec v šalianskom okrese, bude jednou z prvých obcí na Slovensku s internetom cez sieť miestnej káblovej televízie. Umožnila to nová technológia, vďaka ktorej získa prístup k vysokorýchlostnému internetu viac ako 800 domácností. Prevádzkovateľom nových služieb je najvýznamnejší alternatívny operátor, Slovanet.

Západoslovenská obec Močenok je jednou z prvých na Slovensku, ktorá využila svoje koaxiálne káblové vedenia na spustenie internetových služieb. Vďaka spolupráci s alternatívnym operátorom Slovanet jej obyvatelia dostanú možnosť využívať vysokorýchlostný internet aj bez optických sietí.

 

Hlavným zámerom celého projektu je pri absencii optických vedení vyriešiť pripojenie občanov do internetovej siete vo vyššej kvalite ako je DSL či bezdrôtové pripojenie (Wi-Fi). „Celý proces výberu prevádzkovateľa prebiehal od apríla minulého roka. Začiatkom tohto roka sme definitívne zvolili Slovanet, ktorého ponuka najlepšie spĺňala technické aj finančné parametre," skonštatoval člen obecného zastupiteľstva v Močenku Jozef Horváth.

 

Obec je vlastníkom spoločnosti Kabel TV Močenok, ktorá už niekoľko rokov prevádzkuje káblovú televíziu. Programovú ponuku pritom poskytuje viac ako 800 miestnym domácnostiam. Nová technológia umožní šíriť internetový signál aj cez koaxiálne vedenia, aké sú práve v obci. Občania si pritom budú môcť vybrať z variantov, ktorých rýchlosť dosahuje až 4 Mbit/s.

Neprehliadnite: