nVidia získava vysoké skóre v 3DMark Vantage. Podvodom!

Tomáš Kusenda  /  25. 06. 2008, 00:00

Ako každý výrobca hardvéru, tak aj výrobca grafických kariet a čipových súprav nVidia sa snaží získať čo najvyššie skóre v benchmarkových testoch. Tentoraz však nie je všetko tak, ako sa na prvý pohľad zdá.

Benchmarkové nástroje sú špecializované programy, ktoré sú určené na testovanie výkonu vášho PC ako celku, ale aj jednotlivých komponentov. Azda najznámejší a najuznávanejší z nich je 3DMark Vantage od spoločnosti Futuremark. Ten testuje výkon grafickej karty v dvoch testoch.

Prvý je zameraný na detailné vyobrazenie vody, odleskov a podobne, druhý na zobrazovanie veľkého množstva veľmi malých, na sebe nezávislých objektov. Výkon procesora sa opäť testuje v dvoch fázach. Prvá testuje hrubý výkon procesora pri rátaní umelej inteligencie. Lietadielka majú prejsť z bodu A do bodu B cez prekážkovú dráhu. Procesor je nútený dodávať každému lietadlu inštrukcie zvlášť. Druhý test meria fyzikálny výkon. Telesá s rôznym povrchom a zložením navzájom na seba padajú, odrážajú sa, splývajú a podobne.

Program 3DMark Vantage využíva fyzikálny engine PhysX. Ten vyvíjala firma Ageia, ktorú nedávno kúpila už spomínaná nVidia. Chvíľu po odkúpení nVidia oznámila implantovanie rozhrania PhysX do rozhrania CUDA. Toto rozhranie umožňuje vykonávať Fyzikálne výpočty na špecializovaných kartách nVidie. Môže sa jednať o špeciálne prídavné karty, alebo o vybrané modely grafických kariet nVidia GeForce 8800 a 9800.

Nový ovládač GeForce 177.39 obsahuje PhysX vo verzii 8.06.12. Nová verzia PhysX však v sebe skrýva podvod. Ak totiž ovládač zistí, že sa v systéme nachádza prídavná PhysX karta, prepne fyzikálne výpočty na ňu. Ak sa v systéme nachádza dokonca podporovaný grafický čip GeForce a má vyšší výkon ako prídavná karta, či procesor, výpočty sa prepnú naň.

Ak si myslíte, že sa nejedná o nič zlého, ste na omyle. Nový ovládač totiž spôsobuje, že fyzikálny test procesora netestuje procesor, ale niečo úplne iné. Vďaka tomu je jeden zo štyroch testov nesprávny a nVidia získava na svojich systémoch oveľa väčšie skóre ako konkurencia.
Týmto nVidia dokonca porušuje licenčné podmienky programu 3DMark. Aj to je jeden z dôvodov, prečo neboli nové ovládače odoslané do Futuremarku na schválenie. Preto ak využívate ovládač GeForce 177.39 namerané výsledky nie sú považované za správne a nie sú uznané.

Zdroj: www.theinquirer.net
Autor: Tomáš „Kusi" Kusenda


Neprehliadnite: