Aston ITM: Slabšie euro, slabšie IT

Tlačový servis  /  23. 06. 2008, 00:00

Podľa IT spoločností pôsobí silný kurz koruny voči euru negatívne nielen na ich export, ale aj na samotný vývoj a vzdelanostnú ekonomiku u nás. Argumentujú pritom špecifickou situáciou v tomto odvetví, kde sú najmä veľké zahraničné investície postavené výhradne na exporte. V dlhodobom kontexte to môže mať za následok odchod IT centier z krajiny.

Slovenské IT spoločnosti považujú tlak na znižovanie kurzu slovenskej koruny voči euru za škodlivý pre ich konkurencieschopnosť. Tvrdia totiž, že lacnejšia euro mena nielen ublíži exportu, ako je to i v iných oblastiach priemyslu. V oblasti informačných technológií dokonca môže brzdiť rast rozvoja vzdelanostnej ekonomiky na Slovensku, ktorému výrazne napomáhal príchod outsourcingových a IT centier na Slovensko.

 

Odvetvie outsourcingu v informačných technológiách je totiž špecifické, keďže v ňom prakticky neexistujú dovážané vstupy – takmer celá pridaná hodnota sa vytvára na mieste a je určená na export. Preto sa naň oveľa menej vzťahuje zákonitosť platná v iných oblastiach – nižšie výnosy z exportu, nižšie náklady na import. Pri silnom kurze koruny sa odvetvia vytvárajúce vysokú pridanú hodnotu stávajú viac náchylné na stratu konkurencieschopnosti, zatiaľ čo iné časti priemyslu s nižšou pridanou hodnotou situáciu kompenzujú importom. „Keďže sa vývojové IT centrá sústredia hlavne na export, silné euro zvyšuje ich ceny na zahraničnom trhu. To ohrozí ich konkurencieschopnosť, aj v rámci samotných medzinárodných koncernov, pod ktoré spadajú,“ myslí si Marian Mayer, business development manager zo softvérovej spoločnosti Aston ITM.

 

Situácia by v najhoršom prípade mohla mať za následok postupné presúvanie technologických centier zo Slovenska ďalej do lacnejších krajín, čo by oslabilo vývoj informačnej spoločnosti u nás. Tá sa odvíja práve od prenikania „IT sveta“ do bežného života spoločnosti.

 

Situácia sa týka pomerne veľkého počtu pracovníkov – len v dvadsiatke najväčších IT firiem pracuje na Slovensku podľa rebríčkov týždenníka Trend viac ako 5000 odborníkov.

Neprehliadnite: