Nová koncepcia OUI - Počítač už aj na plechovke od Coca-Coly?

Michal Kubiš  /  27. 06. 2008, 00:00

Počítače budúcnosti už nebudú mať plochý tvar. Prichádzajú unikátne prototypy flexibilných počítačov, medzi ktoré patrí napríklad skladací počítač na liste papiera, MP3 prehrávač na šálke kávy alebo plechovka od Coca-Coly schopná prijímať RSS správy.

A to sú len niektoré z nových výskumov profesora Roela Vertegaala z Queen’s University, ktorý prichádza s prevratnými technológiami a tvrdí, že počítač budúcnosti by mal byť viac „prirodzený“ a určitie nie plochý ako ho teraz poznáme.

OUI plechovka od Coca-Coly

Pomocou novej technológie Organic User Interface (Organické uživateľké prostredie, OUI) bude možné premeniť na počítač prakticky hocijaký predmet a to ešte tak, aby bol schopný reagovať na náš dotyk a dokonca meniť svoj tvar pre lepšie prispôsobenie, ako napríklad poskladať list papiera do vrecka.

„To, o čom tu hovoríme nie je nič oné ako revolúcia v interakcii medzi ľuďmi a počítačmi.“, tvrdí Dr. Vertegaal, ktorý prirovnáva naše súčasné ploché, obdĺžnikové počítače k satirickej novele z 19. storočia – Flatland (Rovina), ktorá je o ľuďoch, čo žijú len v dvoch rozmeroch a sú preto úzkoprsí. „Myslím si, že dnes sú počítače tomuto veľmi podobné.“, hovorí profesor, „V podstate sa pozeráme na drobný tunel do plochého, on-line sveta a to je príčinou, prečo myslíme dvojrozmerne.“ Prostredia „Roviny“ sú neskutočne obmedzené v porovnaní s prírodnými 3D.

Priblížiť sa viac k tomuto „reálnemu“ modelu by mali aj nedávne tri pokroky v počítačovej technológií, ktoré umožnili prekročiť prah pevného, obdĺžnikového dizajnu súčasných prístrojov. Pokroky v dotykom ovládaných technológiách v súčasnosti umožňujú obojručné ovládanie viacerými prstami na prakticky každom povrchu, príkladom čoho sú látky ako „tank top“ (vesta), ktoré sa testujú v laboratóriu Dr. Vertegaal toto leto.

Druhý pokrok, ohybné displeje, nchádzame v ohybných doskách s organickými LED diódami, používanými na výrobu elektronického papiera. Tieto „E-ink“ (elektroforetický atrament) obrazovky sa skladajú z miliónov drobných, polarizovaných kapsulí atramentu, ktoré sú napoly čierne a napoly biele. Počítačový spínač vysiela kladné alebo záporné napätie a atramentové čiastočky sa podľa toho priťahujú alebo odpudzujú, čím vytvárajú obraz. Ako náhle sa obraz vyformuje, môžeme odpojiť elektrinu. Ohybná základná vrstva umožňuje poskladanie obrazu a následné vloženie do vrecka, ako klasický papier.

 

Papier s e-ink

 

Posledným spomínaným pokrokom je „Kinetic Organic Interface“ (Kinetické organické prostredie, KOI), ktoré umožňuje dizajn počítačov, čo menia svoj tvar podľa určitého výpočtu, čím interaguje s uživateľom. Očakáva sa, že KOI umožní vznik Claytronic“ 3D obrazoviek, schopných zobraziť nielen obrázky ale aj tvary v 3D. (Claytronic 3D displej video)

„Chceme znížiť obmedzenia poznávacieho spracovania počítaču jeho „splinutím“ a dosiahnutím, aby sa správal čoraz viac ako prirodzené prostredie.“, hovorí Dr. Vertegaal. „Teraz sa správa príliš ako technologické zariadenie a zatiaľ sme nemali technológiu na skutočné využitie displeja s vysokým rozlíšením vo výrobkoch, ktoré majú organický tvar: skrútený, ohybný a tkaninový, ako vaša šálka kávy.“


Ďalšie OUI projekty z Queen's Human Media Lab

 - Prvý plne skladací papierový počítač, ktorý umožňuje užívateľovi pohybovať sa v dokumente pomocou skladania alebo obracania strán – čo je údajne oveľa prirodzenejšie ako používanie laptopu.

- Interaktívna plechovka Coca-Coly s valcovitým displejom, ktorý prehráva videá a odpovedá na dotyk – všetky elektronické časti sú snímateľné a dajú sa recyklovať oddelene od hliníkových častí.

- Pracovný stôl na návrhy prístrojov, čo simuluje skutočný počítač na bežných predmetoch ľubovoľného tvaru ako kus papiera, či polystyrén. Ako náhle je displej premietnutý na ich povrch, stávajú sa počítačom. „Toto bude posledná hranica v dizajne počítačového prostredia, čo zmení prirodzený svet v software a software v prirodzený svet.“

 

Zdroj: http://www.sciencedaily.com

Neprehliadnite: